Дискредитували, аби зупинити діяльність: внаслідок масованої інформаційної кампанії проти українського виробника будматеріалів, правоохоронці заблокували рахунки «Юніграну». В компанії заявляють про спробу рейдерства. 

І судячи з масштабу задіяних ресурсів, йдеться не про дрібні бізнес-розбірки - за атакою, ймовірно, стоять потужні сили, яким вигідно паралізувати процеси відновлення діяльності українського бізнесу а особливо того, який виконує роботи з відновлення знищених агресором об‘єктів інфраструктури, зокрема в Киівській та Житомірсткій областях. 

Одному з найбільших виробників будматеріалів, що забезпечує сировиною стратегічно важливі будівництва автошляхів та об‘єктів інфраструктури Київщини і Житомирщини, закидають торгівлю з країною-агресором і зв‘язки з сепаратистськими угрупуваннями Донбасу. 

Раніше «Юнігран» уже спростовував аналогічні брехливі твердження в юридичній площині відповідними судовими рішеннями.  Однак цього разу недоброзичливці підійшли до атаки цілеспрямовано і з розмахом, залучити до неї 84 онлайн-ЗМІ і ботоферми, а також скориставшись важкою ситуацією в країні та ухваленням закону про націоналізацію російських активів.

У підсумку на активи стратегічного національного виробника був накладений арешт, а банківські рахунки - заблоковані, що унеможливило здійснення транзакцій та поставило під удар економіку не лише Житомирської і Київської областей, де розташовані виробничі бази «Юніграну», а й усієї України. Адже ТОВ «Юнігран» є не просто бюджетоутворюючим підприємством, а й виконує ключову роль у відбудові зруйнованої війною інфраструктури, відновлюючи шляхи, необхідні для забезпечення постачань гуманітарної допомоги та зброї від партнерів.

Рішення правоохороних органів про арешт банківських рахунків групи компаній «Юнігран» є прикрою помилкою, а з урахуванням того факту, що ЄБРР вже багато років є кредитором «Юніграну», відповідно стає великим ударом по інвестиційній привабливості нашої держави. 

«Юнігран» – публічна компанія, яка за умов співпраці з ЄБРР проходить щорічний аудит, який мають право виконувати лише акредитовані міжнародні аудитори, що інформують європейських кредиторів про всю наявність існуючих ризиків. 

Відповідно, посилення намагань рейдерів зруйнувати та захопити майно компанії, що перебуває в кредитній заставі ЄБРР, з оглядом на прогалини в чинному вітчизняному антирейдерському законодавстві, стає реальною загрозою у подальшоі співпраці українських компаній з європейськими інвесторами.

Варто зауважити, що для вітчизняної економіки наразі не існує іншої альтернативи, ніж нарощувати виготовлення будматеріалів українського виробництва, оскільки саме вони йдуть на відбудову зруйнованої країни.

«Це не просто одна з важливих потреб, це – нагальне питання виживання Украіни в умовах продовження агресії рф. Безупинна робота кар’єрів та будівельних заводів – серед її пріорететних елементів. Бо це – економічна підтримка для громад, на території яких розташовані наші заводи. Тисячі співробітників підриємств та наших клієнтів, які працюють із продукцією «Юнігран», мусять негайно повернутися до будівництва. Не словом, а ділом ми маємо виконувати відновлення України. Нашу продукцію чекають на будівельних майданчиках, що задіяні в роботах з відбудови інфраструктурних обєктів, ремонту доріг, мостів, промислових та житлових споруд», – підкреслили у прес-службі ТОВ «Юнігран».

На тлі зростання напруги на сході України та ризиків повторного вторгнення з півночі, питання: кому вигідно заблокувати діяльність стратегічно важливої промислової компанії і зіпсувати відносини України з західними партнерами саме зараз – постає дуже гостро. І, в інтересах національної безпеки, реакція влади і компетентних органів на ці події має бути швидкою та однозначною: грати на руку ворогу і вбивати вітчизняний бізнес - неприпустимо.

ІА "Вголос": НОВИНИ