Ім’я Ірина, Ярина – грецького походження, українською мовою означає мир, спокій. Варіанти імені: Іринонька, Іриночка, Іринка, Іра, Іронька, Ірочка, Іруня, Іруся, Ірусенька, Ірусечка, Іруська, Ірця, Яринонька, Яринка, Ярися, Яруся, Рина, Ринонька, Риночка, Ринка.

Квіти Ірини

У Древній Греції і Римі емблемою весни, краси та кохання вважали троянди, символом невинності та закоханості. Вінками з троянд греки прикрашали двері, що вели в будинок нареченої, а також ложе молодят.

У той же час троянди – символ смерті. Вони розцвітають весною не тільки на радість живим, а й на потіху …мертвим. Весною, коли римляни поминали предків, головну роль на поминках виконували троянди. Греки носили троянди на голові та на грудях як знак смутку, як символ швидкоплинності життя людини.

У християнському мистецтві троянду спочатку прославляли як райську квітку, пізніше вона стала символом Пресвятої Богородиці, яка сиділа в раю  серед кущів троянд. Інколи троянду називають королевою квітів ! Вона має колючки. Та навіть з ними квітка тендітна й беззахисна.

Згідно із переказом, архангел Гавриїл зробив для Пресвятої Діви Марії три вінки: з білих, жовтих і червоних троянд. Зокрема, вінок з білих троянд - символ її радості,  жовтих – терпіння, а червоних -  слави. Червоні троянди ще стали символом крові Ісуса Христа.

Є й інші тлумачення  троянди - скажімо, бутон білої троянди - серце, що ще не знає кохання. Біла троянда – мовчання, жовта – презирство, червона – кохання і страждання. Яскраво-червона й біла троянди, зв’язані разом – вогонь серця. Жовта троянда – невірність.

Квітковий [березневий] гороскоп Ірини

Березень – місяць маргариток. Ірини, Ярини, які народилися цього місяця – скромні, навіть дещо несміливі, дівчата і жінки, як маргаритки. Пробуйте збоку спостерігати за тим, що відбувається навкруги. Вам розповідають всі плітки та все-таки варто було б утримувати співрозмовника [ці] від них. За себе не бійтеся. У вас міцні лікті і міцна воля. Тому нічого поганого не трапиться.

Ім’я Ірина, Ярина в українській історії та культурі

У княжі часи, згідно із генеалогією Рюриковичів та Гедиміновичів, таке ймення мали п’ять жінок – Ірина – дочка Володаря Ростиславича, Ірина-Добронега,  дочка Мстислава Володимировича Великого, Ірина – дружина Ярослава Всеволодовича,  Ірина- Індігерда – дружина Ярослава Мудрого, Ірина Годунова – дочка Федора Годунова.

Ірина. 20 липня 1104-го взяла шлюб із Ісааком Комненом, сином візантійського імператора Олексія I Комнена. Цей шлюб скріплював галицько-візантійський союз.

Ірина-Добронега. 1122-го видана за кесаря Андроніка Комнена. Супротивник візантійського імператора Мануїла - кесар Андронік був одним із організаторів союзу Ізяслава Мстиславича, угорського короля Гейзи II та грузинського царя Георгія III.

Ірина. 1019-го конунг Швеції Улоф Еріксон видав за князя Ярослава Мудрого свою дочку Індігерду-Ірину. Шлюб забезпечив Ярославові союз і підтримку Швеції в боротьбі зі Святополком. Індігерда-Ірина відійшла у вічність 1050-го. Факт поховання в одному саркофазі з чоловіком, підтверджують розповіді саг і переказів про красу й мудрість Індігерди-Ірини та їх взаємне кохання.

Ірина  Федорівна – дочка Федора  Годунова [1557-1598].

Велика дослідниця “маленької жінки”

Звісно, ми пам’ятаємо й нашу талановиту українську письменницю Дарину ]Ірину Вільде]  [Макогон – за батьком, Полотнюк – за чоловіком] [Чернівці, 1907, 5 травня - Львів, 1982, 30 жовтня].

Літературний псевдонім - Вільде із  німецької Vіlde означає – “Дика”. До слова, батько її за національністю українець, мати – німкеня. Ірина [”нанашка” – так її називали колеги по перу з ініціативи письменника Романа Іваничука) була волелюбною, неприборканою і нескореною жінкою з трагічною долею в житті. Однак, нам зуміла подарувати свою небуденну творчість – повісті, романи, вірші, працювала літературним критиком і редактором, була депутаткою Верховної Ради УРСР [пропозиція Сидора Ковпака], очолювала обласну письменницьку організацію [СПУ], мама науковця Яреми і бабуся Ярини. До слова, Ярема Дмитрович - відомий вчений-арабіст, перекладач українською Корану, засновник кафедри сходознавства, яку й першим очолив.

2007-го року [до 100-річчя письменниці] засновано Всеукраїнську літературну премію імені Ірини Вільде.

Серед її найважливіших творів – “Повнолітні діти”, “Сестри Річинські” [лауреатка премії імені Тараса Шевченка] “Метелики на шпильках”. Більшість її напрацювань про життя дівчат і жінок, тому й отримала ще одне всенародне визнання: Велика дослідниця “маленької жінки”.

Писала листи сталіну на захист української мови та українських дисидентів. Твори Ірини Вільде вийшли у 5-ти томах. Студія ”ВІАТЕЛ” видала про життя і творчість Ірини Вільде документальний серіал “Гра долі” [Ведуча - Наталка Сопіт].

Вітання із Днем Ангела

Вітаю Іринку ! Іринко – Ірусю ! Тобою горджуся, / Сто літ тебе знаю ! З Днем Ангела вітаю !

Дорога Іринко ! Хай Ангел Тебе оберігає / І в усьому допомагає. /  Хай тобі Господь із неба  / Додає все, що треба,  / Щоб ти добре серце мала, / Щоб життя було мило, / Щоб завжди була щаслива, / І усім допомагала !

Ірина, Ярина:  пісні, поезія, проза

Три зіроньки ясні,

Три дівоньки красні…

Третя зірка ясна -

Це Ярина красна [Народна пісня];

 

- Ярино, не впізнала?

Моя лебідко біла !.. -

Поглянула:  - Тарасе !

Тарасе ! – й заніміла [Андрій Малишко];

 

Вже весна, Іриночко, весна!

Уже бруньки струнким березам терпнуть,

Уже у квітня надвечір’я теплі,

Уже Дніпро скресає і Десна [Григорій Чубай];

 

Іринко, виростай велика !

Тобі - зелені береги.

Отак не знати б, де ж те лихо,

Печалі тії, вороги… [Петро Біба].

 

…Аж тут убігли Іра і Оксанка

й до тата кинулись, щоб розказать,

а де вони були ! а де ходили ! [Павло Тичина];

 

Я вже дійшов, Ірочко. Мені в цей двір [Іван Ле];

І внучатам із клуночка

Гостинці виймала:

…Й намиста разочок  Яриночці [Тарас Шевченко];

 

ІА ”Вголос” вітає дівчат, жінок, які мають ймення Ірини, Ярини із іменинами !!!

 

ІА "Вголос": НОВИНИ