За історією маленького Давидка з Турківщини спостерігала уся країна. Хлопчик із рідкісним у всьому світі діагнозом – двобічним паралічем діафрагми – не залишив байдужим нікого. Спільними зусиллями вдалося зібрати необхідні кошти для лікування. Дитину змогли врятувати. А кардіохірургію в Україні вивести на новий рівень. Учора малюк разом із батьками знову завітав до «Охматдиту». Втім цього разу уже не як пацієнт, а як гість.

Маленький Давидко з’явився на світ торік, 11 вересня. За словами матері, вагітність проходила нормально. Проте одразу після пологів хлопчик почав задихатися. Так і потрапив у львівський «Охматдит», де його під’єднали до апарата штучного дихання. І вже перші місяці життя малюку довелося провести не вдома, а у стінах лікарні в реанімації. 

«12 вересня 2020 року у лікарню до відділення новонароджених у дуже важкому стані і потрапив Давидко. Йому було діагностовано синдром легеневої недостатності та одразу призначено лікувальний період, після якого ми почали спостерігати позитивну динаміку. Однак тривало це недовго. Тоді долучилися й інші фахівці та розширили ряд обстежень», – розповідає акушер-гінеколог Галина Заремба. 

Галина Заремба, акушер-гінеколог

Так львівські медики діагностували рідкісну недугу – двобічний параліч діафрагми. Виявилося, що в Україні таких операцій до того ще не робили. Тому питання про життя хлопчика постало гостро.

Першим простягнуло руку допомоги благодійне товариство «Відкриваємо серця». 

«Активний соціальний збір коштів ми розпочали 7 березня через соціальні мережі. 
І вже через тиждень апарат був у нас. Після чого дитину одразу підключили до нього. Еверестом було саме зібрати ці гроші. На щастя, наші люди дуже сильно пройнялися цією історією та змогли вчасно допомогти", – ділиться голова благодійного товариства «Відкриваємо серця» Юрій Федечко. 

Голова благодійного товариства «Відкриваємо серця» Юрій Федечко.

Спочатку, аби забезпечити дитині дихання, довелося придбати апарат ШВЛ. А це 425 тисяч гривень. Небайдужі з усієї країни відгукнулися та допомогли зібрати необхідну суму. 

«Нам як фонду дуже приємно, що вдалося зібрати усю необхідну суму. Більше того, медики «Охматдиту» довели, що складні операції спроможні робити тут, у Львові, і що в країні є чудові фахівці та не менш чудові діти, які потребують нашої  допомоги», – додає Юрій Федечко.

Вже згодом кошти Давидкові були потрібні на стимулятор нерва діафрагми вартістю у 50 тисяч доларів. Така непосильна, на перший погляд, сума виявилася мізерною проти великого бажання маленького Давидка – жити. 


Апарат вдалося придбати у США. А вже львівські хірурги змогли провести рідкісну операцію, яка, на щастя, пройшла успішно. Після неї хлопчик почав самостійно дихати.

«Коли ми знайшли цей стимулятор, то зрозуміли, що він коштує чимало – 50 тисяч доларів. Я тоді була дуже розгублена, бо навіть не могла подумати, що нам все-таки вдасться ці кошти зібрати. Втім, найголовніший результат полягає в тому, що ми все-таки зробили це тут, у Львові. Це велика перемога для всіх нас. Бачимо, що дитина на сьогоднішній день вже дихає самостійно», – розповідає дитячий кардіолог Андріана Мальська.

Андріана Мальська, дитячий кардіолог

Перемога українських медиків довела та змусила повірити в те, що хороші фахівці в країні є. І що у нас можна проводити рідкісні операції, які здатні рятувати життя. 

«Як ми планували, так і ставалося, не виникало жодних перешкод. І таке враження, ніби всі сили світу ішли нам назустріч. Адже для нас, лікарів, найбільше задоволення – бачити, як пацієнт одужує. Сьогодні маємо можливість спостерігати дуже щасливих батьків. Сам Давид поки що нас не надто ощасливлює усмішками, але, думаю, невдовзі це зміниться», – продовжує кардіолог Андріана Мальська. 

Для того, аби вдало провести операцію, медики «Охматдиту» заручилися підтримкою американських колег із Бостона та Лос-Анджелеса. Там лікарі вже мали справу з таким діагнозом та змогли вдало прооперувати пацієнтів. 

«Якби не сталося цього дива, то наслідки були б невтішні. Хлопчик залишився б прикутим до ліжка та апарата штучної вентиляції. І хтось з членів сім’ї мусив би постійно бути біля нього... Перспективи для такого  життя не дуже високі та веселі», – ділиться торакальний хірург Роман Ковальський. 

Роман Ковальський, торакальний хірург

Сама операція виявилася тривалою. Понад чотири години троє хірургів боролися за життя Давидка. Для цього їм необхідно було відділити діафрагмальний нерв, який розміщений за 1 міліметр від серця дитини. Як ми вже знаємо, все пройшло успішно та без жодних можливих ускладнень. Хірурги зробили три маленькі проколи та підшили електрод до нерва. Операція стала справжнім подарунком для усіх. Медиків швидко назвали справжніми професіоналами, а Давидка – маленьким героєм. 

«Тепер хлопчик зможе самостійно, скажімо так, себе обслуговувати. Можливо, він не стане олімпійським чемпіоном, але рости, працювати розумово й фізично – зможе. І це нас тішить, це наша мета. Те, що ви бачили, є великим результатом роботи цілого колективу. Це важка щоденна робота лікарів, які постійно рятували цього хлопчика», – зазначає Роман Ковальський

Зараз Давидко почувається добре. Надалі хлопчику необхідно щомісяця проходити обстеження.

ІА "Вголос": НОВИНИ