За підсумками цьогорічного рейтингу більшість львів'ян, які є у ТОП-100 найбагатших людей України, заробили свої статки на IT-аутсорсі або ж в енергетичній сфері.

Рейтинг ТОП-100 найбагатших українців вчергове підготував журнал НВ разом з інвестиційною компанією Dragon Capital.

Зауважимо, що перша п'ятірка найбагатших українців за версією НВ майже цілком ідентична рейтингу журналу «Фокус», який був оприлюднений у вересні. За єдиним виключенням - Генадія Боголюбова, який є бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського, немає серед п'ятірки найбагатших українців. 

До Рената Ахметова, Віктора Пінчука, проросійського олігарха Вадима Новінського та металургійного магната Костянтина Жеваго приєднався також 5-й президент України Петро Порошенко, який посів 4-у сходинку рейтингу з капіталом в 1,5 мільярдів доларів, у той час, як за версією «Фокусу» експрезидент перебуває на 7-ій позиції серед найбагатших українців. 

Відрізняється також й оцінка фахівцями Dragon Capital. статків найбагатших львів'ян. Якщо за версією журналу «Фокус» до ТОП-100 найзаможніших українців потрапило 4 підприємців зі Львова, то у рейтингу журналу НВ таких є 8.  Дізнаємось про них детальніше. 

8 найбагатших львів'ян 

42-е місце  у рейтингу сотні найбагатших українців з капіталом у 245 млн доларів посів львівський бізнесмен Тарас Кіцмей. Він є засновником і член ради директорів однієї з найбільших українських IT-компаній SoftServe, посів в рейтингу 91 місце з капіталом у 160 млн доларів. В офісах його компанії в 12 країнах працює близько 10 тис. співробітників. В Україні центри розробки розташовані у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Рівному, Івано-Франківську та Чернівцях.

Тарас Кіцмей

 

На другій позиції -  Віталій Антонов, власник концерну «Галнафтогаз». Зауважимо, що у 2021-у році він вперше з 2007-го року поступився першістю у рейтингу найбагатших львів'ян іншому підприємцю. 

За оцінками видання, загальна вартість його активів становить 211 млн доларів, а за минулий рік його статки зросли на 10%. Концерну бізнесмена належить зокрема мережа заправок «ОККО», яка налічує понад 400 об'єктів по всій території України. Цікаво, що «Фокус» оцінює статки підприємця у понад 600 мілйонів доларів США. 

Минулий рік, попори пандемію та загальний економічний спад, виявився вкрай вдалим для корпорації.  За даними журналу «Фокус», концерн «Галнафтогаз» збільшив чистий прибуток на 54,4% (513,81 млн грн) у порівнянні 2019 роком – до 1,46 млрд грн.

Віталій Антонів


Про Львів, як IT-столицю може свідчити те, скільки підприємців з цієї галузі увійшли до топу найбагатших мешканців столиці Галичини. Третю позицію посідає співзасновник IT-компанії  SoftServe та друг дитинства її президента, Ярослав Любінець. З Тарасом Кіцмеєм вони з дитинства поділяли захоплення математикою, до того ж виросли у сусідніх селах на Івано-Франківщині.

У 1997 році Любінець став віцепрезидентом з розробки, а зараз очолює раду директорів другої за масштабом бізнесу компанії в українському офшорному програмуванні. Зараз він посідає 51-е місце у списку найбагатших українців зі статками у 199 млн доларів. За минулий рік його капітал зріс на 30%

 

Ярослав Любінець


4-им серед найбагатших львів'ян й 63-м у списку найбагатших українців став Тарас Верверга, ще один співзасновник IT-гіганта SoftServe. Цікаво, що він був депутатом Львівської Обласної Ради двох попередніх скликань від партії «Самопоміч», яку очолював і на яку продовжує впливати міський голова Львова, Андрій Садовий. 

До SoftServe він прийшов ще у 1994-у році. Зараз статки Тараса Вервеги оцінюють у 167 млн доларів, і за минулий рік вони зросли на 30%. 

Тарас Вервега

 

5-им серед найзаможніших мешканців міста Лева став бізнесмен Тарас Барщовський, власник групи компаній TBFruit. В загально українському рейтингу він посідає 65-е місце з капіталом у 165 млн доларів, який з минулого року зріс на 20%.

Основний його актив - групи компаній T.B. Fruit, до складу якої входять 7 заводів з переробки фруктів, ягід і овочів в Україні, Польщі та Молдові, агрокультура, транспортно-логістична, інжинірингова компанії та компанія з виготовлення дерев'яних піддонів, а також ТМ соків Galicia. За даними компанії, 2019 року вона контролювала 10 % світового ринку соку. 

Тарас Барщовський,


Підприємець Зіновій Козицький, батько чинного голови ЛОДА Максима Козицького, у рейтингу найбагатших українців посів 70-у сходинку з капіталом у 145 млн доларів, який за даними журналу НВ зріс за минулий рік лише на 2%. Серед найзаможніших львів'ян він розмістився на 7-й позиції.

Йому належить концерн «Західнадрасервіс», до якого входять сім сервісних і видобувних компаній. Крім того, він володіє кількома сонячними та вітровими електростанціями. Цікаво, що всі підприємства бізнесмена розташовані на Галичині – у Львівській та Івано-Франківській областях.

Зіновій Козицький


7-е та 8-е місце посіли ще двоє зі співвласників IT-компанії SoftServe, а саме - Юрій Василик та Олег Денис.  Василик був одним з засновників компанії, а Олег Денис приєднався до неї у 1996-у році, залишивши посаду в автотранспортному підприємстві, яка на той момент приносила йому більше доходу, ніж робота в IT. Втім, з часом це змінилось.

 

Зараз статки обох оцінюють у 131 та 130 мільйонів доларів відповідно. Так само ідентичні показники зростання доходів бізнесменів - обоє за минулий рік наростили свій капітал на 30%. 

 

Олег Денис

Юрій Василик

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ