Найвідоміший у світі український художник Іван Марчук 18 жовтня відкриє у столичному мистецькому просторі ARTAREA свою виставку «Секрети геніальності», яка за задумом митця буде останньою для киян.

Один з найвідоміших українських художників у світі, автор близько п'яти тисяч картин – Іван Марчук жаліється, що йому немає, де виставляти його роботи. У Києві так і не з'явився давно обіцяний йому музей, пише ВВС.

Україна любить тільки мертвих митців, повторює художник і говорить, що виставка його робіт, яка наприкінці жовтня відкриється у галереї ARTAREA, буде останньою у Києві.

«Мені вже набридло виставлятись, Київ мені набрид, а я — Києву. Хоча люди все одно підходять на вулиці і запитують, де можна вас побачити? А я їм відповідаю: «Йдіть до нашої влади і питайте, коли буде музей?». В музеї будете мене дивитися, скільки хочете, навіть, коли мене не стане. Тому ця виставка це, можливо, останній раз, коли у Києві можна буде побачити мої картини», – заявив Марчук.

Художник дуже сподівався, що у Києві відкриють музей, але… Україні музеї не потрібні. А що таке музей? Це ж обличчя держави. Всі ми їздимо по світу і куди ми ходимо? В музеї. А в Україні в музеї не ходять, може одну людину там зустрінете.

На виставці покажуть картини невідомого Марчука – ранні картини з 1965 по 1980 рік, і їх ще ніхто не бачив, крім близьких друзів. Там будуть картини-абстракції, зимові і літні пейзажі, автопортрети.

Завершуючи період виставкової відкритості, Іван Марчук презентує більше 100 робіт, які раніше не експонувалися. Окрім живопису і графіки, цього разу поціновувачі мистецтва зможуть побачити пластичні твори, а також першу digital-інсталяцію за мотивами робіт художника.

Іван Марчук має чисельні нагороди і світове визнання, зокрема, є членом "Золотої гільдії" Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі, внесений до британського рейтингу "Сто геніїв сучасності".

Виставка "Секрети геніальності: 100 невідомих творів Івана Марчука" триватиме з 18 жовтня до 15 грудня.

ІА "Вголос": НОВИНИ