У Львові керувати електросамокатом буде дозволено тільки особам, які досягли 14 віку. Дітям від 7 до 14 років дозволять кататися на електросамокаті тільки з обмеженою швидкістю і  під наглядом дорослих.

Такі правила пропонують затвердити депутати Львівської міськради. Як зауважив депутат від фракції «Європейська солідарність» Володимир Лесик, очікувати поки такі правила укладуть та затвердять на центральному рівні, дуже довго. Тому вирішили на місцевому рівні ввести в правове поле тих, хто їздить на персональних легких електричних транспортних засобах – самокатах, скутерах, сігвеях, гіробордах, гіроскутерах та моно колесах. Адже чинні Правила дорожнього руху про ці транспортні засоби та їхніх водіїв не згадують ані слова.

Сьогодні, 29 червня,  під час засідання постійної комісії законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки Львівської міської ради депутати вирішили внести зміни до ухвали від 21 квітня 2011 «Про Правила благоустрою міста Львова» і доповнити його Правилами  використання вулично-дорожньої мережі персональними легкими електричними транспортними засобами.

Які правила планують впровадити

Отож, окрім вікових обмежень, від водіїв самокатів вимагатимуть обладнати транспорт звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду – білого кольору, позаду – червоного, а у темну пору доби  їздити з увімкненим ліхтарем (фарою) та мати на одязі світловідбивальні елементи.

Швидкість руху електросамоката на велосипедній доріжці не повинна перевищувати 20 км/год, а на тротуарах, пішохідних доріжках, у парках, скверах та на паркувальних майданчиках  5 км/год.

Також на електросамокатах заборонять:

  • їздити кільком особам та перевозити пасажирів,
  • їздити автодорогами, трамвайними коліями, велосипедними та пішохідними доріжками з одностороннім рухом у протилежному напрямку
  • під час руху триматися за інший транспортний засіб та користуватися телефонами.
«Щоби керувати самокатом, потрібно тримати кермо двома руками. Окрім того він не обладнаний місцем для перевезення дитини. Це транспортний засіб - для однієї особи. Не можна на ньому їздити по двоє чи по троє, як це часто роблять», - пояснює Володимир Лесик.

Не оминули депутати увагою і самокати, які полишають будь-де , у місцях, де вони заважають перехожим. То ж у правилах прописано, що паркувати самокати заборонено  на пішохідних переходах, на пандусах для маломобільних груп населення, на зупинках громадського транспорту, на велосипедних та пішохідних доріжках, а також на тротуарі, якщо його ширина менша, ніж 1,5 м., перед входом/виходом до житлових та нежитлових будівель, споруд та перед або поблизу аварійних виходів і зон виїзду пожежної охорони, швидкої допомоги та інших екстрених служб“.

Відповідати за порушення цих правил будуть водії персональних легких електричних транспортних засобів. Вирахувати їх можна легко: через мобільний додаток. Але якщо власник прокату електросамокатів не зможе чи не схоче надати інформацію про того, хто недбало покинув транспорт, то сплачуватиме штраф він.

Наразі ці правила проходять стадію узгодження. І невдовзі їх винесуть на розгляд сесії Львівської міськради 6 липня.

Нагадаємо, у Львові викликало велику хвилю обурення безконтрольне використання електросамокатів. За їх участі уже трапилися кілька небезпечних пригод, коли потерпіли пішоходи.  Водночас, правил для їзди на альтернативному транспорті і досі нема ні на місцевому, ні державному рівнях.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ