В Україні з 1 червня запроваджуються нові тарифи на електроенергію.

Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів України на засіданні 31 травня.

Диференціації тарифу за обсягом споживання не буде – усі українці мають платити по 4,32 грн за кВт*год. Така ціна діятиме до 1 травня 2025 року.

Це останній день дії ПСО (покладання спеціальних обов'язків) на ринку електроенергії. Якби уряд не ухвалив жодного рішення, тарифи з 1 червня підвищились до ринкового рівня, який становить близько 8 грн за кВт*год. 

Субсидіанти та ті, хто споживає до 100 кВт*год на місяць (або забезпечує себе електроенергією за допомогою власної СЕС), – єдині категорії, які практично не відчують у собі подорожчання струму. При цьому після подорожчання електроенергії перерахунок субсидії має відбутися автоматично.

Справа в тому, що субсидію українцям виділяють на певний обсяг комунальних послуг. Наприклад, 1,6 кубометра гарячої води одного члена сім'ї. Як тільки кубометр води дорожчає, зростає розмір субсидії.

І хоча витрати держбюджету на субсидії справді мають зрости, за рахунок зростання тарифів державі потрібно менше виділяти на покриття тарифу на електроенергію. Зараз компанії отримують компенсацію з бюджету за те, що на потреби населення продають електроенергію за ціною, значно нижчою від ринкової.

ІА "Вголос": НОВИНИ