Сьогодні, 24 грудня, християни, що святкують Різдво за Григоріанським календарем, відзначають Святвечір або Надвечір’я Різдва Христового.

Римсько-католицька церква, протестантські та більшість православних церков у світі у ніч на 25 грудня відзначають Різдво за григоріанським календарем.

Святкувати Різдво Христове 25 грудня було прийнято на Третьому Вселенському церковному соборі у далекому 431 році, в місті Ефес на території сучасної Туреччини. Традиції католицького Різдва існують багато тисяч років. Різдво Христове у західному обряді Католицької церкви в Україні святкують згідно з традиціями, на які сильно вплинула культура сусідньої Польщі. 

За каноном,  у святвечір католики дотримуються дуже суворого посту, напередодні Різдва, 24 грудня. У святвечір католики їдять тільки зерна ячменю або пшениці, які готують лише на воді і приправляють медом. Піст перед Різдвом католики припиняють лише тоді, коли у небі з'являється перша зірочка.

Ввечері, коли загоряється перша зірка, родина збирається за святковим столом й споживає так звану Вігілійну вечерю. Традиційно готують 12 пісних страв, адже саме стільки було в Ісуса Христа учнів-апостолів. Майже у кожній домівці прикрашають ялинку. Вона є християнським символом райського дерева. Під ялинкою ставлять вертеп, щоб нагадати про народження Господа.  Також на стіл кладуть сіно – як нагадування про Вифлеємські ясла.

Перед початком трапези голова сім'ї читає уривок з Євангелія, потім усі присутні за столом співають першу колядку, після чого переломлюють різдвяний хліб, який називається «облатка». 

Після закінчення Святої вечері родина традиційно співає колядки та йде до храму на святкову різдвяну Месу.

За сформованою в перші століття християнства римською традицією, в день Різдва, 25 грудня, служиться три особливі літургії – меса вночі, меса на зорі і меса вдень. Таким чином, Різдво святкується тричі – як одвічне народження Слова від Бога Отця (вночі), народження Бога-Сина від Діви (на зорі) і народження Бога у віруючій душі (вдень).

 

Сповідь і урочиста меса у католиків на Різдво

На Різдво, більшість католиків йдуть до церкви на урочисту вечірню месу. Це популярно навіть серед так званих «номінальних» католиків, які формально належачи до Католицької церкви вкрай рідко беруть участь у релігійних обрядах. 24 грудня католицькі церкви у всьому світі відкриті із самого ранку, для того, щоб парафіяни, до Різдва, прийшли на сповідь і покаялися у своїх гріхах.

Як католики прикрашають будинок на Різдво

В західній традиції Різдво - це родинне свято, яке зустрічають у вузькому родинному колі. Одним з головних символів Різдва у католиків вважається солома, якою й прикрашають весь будинок, а також яслами з фігурками маленького Ісуса і Діви Марії.

І безумовно - ялинка. Традиція, яку християнство запозичило від древніх язичницьких культів, зберігалась крізь віки і міцно стала на ноги в наш час, адже уявити собі різдвяні декорації без неї просто неможливо. 

Що католики готують на різдвяну вечерю

Одна з ключових різдвяних страв в західному обряді - так звана облатка. Це прісний хліб, який схожий за формою на прісні облатки, які використовують римо-католики для Святого причастя

Різдвяна вечеря у католиків традиційно складається лише з пісних страв. Зокрема це можуть бути овочеві салати, яблука та фрукти, що особливо популярно у католицьких країнах з теплим кліматом. Також на столі під час Різдва в усьому католицькому світі, віл Португалії до Литви та від Філіппін до Бразилії можна зустріти селеру, яку традиційно вважають символом достатку.

З десертів подають мед і горіхи, родзинки з різними овочами. Також, на столі обов'язково присутня риба. У католиків в різдвяну ніч на столі не повинно бути м'ясних страв. Їх зазвичай подають до другої різдвяної трапези, а саме 25 грудня. Цікаво ще й те, що за різдвяним столом у католиків завжди одне порожнє місце, для бажаного і дорогого гостя.

Колядки у католиків

В католицьких сім'ях колядки співають як за різдвяним столом, так і наступного дня після свята. І хоч в Західній Європі ці традиції зараз майже зникли, вони все ще популярні на Сході й в Центрі континенту, а також на Балканах. 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ