Колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса відправили під цілодобовий домашній арешт. Рішення ухвалив Суддя Вищого антикорупційного суду Володимир Воронько. Відтепер Чаус буде зобов'язаний носити браслет. Державне обвинувачення просило в суду для колишнього судді арешт з альтернативою застави.

Про це повідомляє телеграм-канал «Центр протидії корупції».

Що це за Чаус?

Нагадаємо, за даними НАБУ, у 2016 році Чаус просив 150 тисяч доларів за «м'яке» рішення у справі щодо обігу наркотичних речовин. Частину грошей знайшли авто судді, решту хабаря Чаус закопав у банку у дворі власного будинку

У вересні 2017  тодішній очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що Чаус перебуває в анексованому Росією Криму. Вже згодом, 11 листопада 2017-го року скандальний суддя був оголошений у міжнародний розшук Інтерполом.

Того ж року Чаус незаконно перетнув український кордон та попросив політичного притулку у Молдові. Він перебував в країні до моменту його викрадення 3 квітня 2021 року у Кишиневі. Влада Молодови заявила, що організатори викрадення були громадяни України, і Чауса вивезли на батьківщину.  У квітні 2021 року його нібито викрали в Молдові. Минуло майже чотири місяці, і Чаус з'явився у селі у на Вінниччині у вкрай дивному вигляді. 

Микола Чаус під час появи на публіці у селі

Апаратні «непорозуміння» 

30 липня екссуддя був затриманий співробітниками Служби безпеки України. Це викликало апаратне непорозуміння та переслідування авто з Чаусом агентами НАБУ. Антикорупційне бюро посилаючись на Кримінально процесуальний кодекс України вимагало передачі судді втікача під свій нагляд. 

Спецсили НАБУ під будівлею Головного управління СБУ.

Зрештою, детективи НАБУ затримали Чауса 3 лікарня у «депутатській» лікарні Феофанія. 

Засідання про запобіжний захід Чаусу відбувалося за закритими дверима. 

За даними видання“Судовий репортер”, адвокат Ростислав Кравець заявив, що таке рішення сприятиме безпеці його клієнта. Також закритий характер засідання обґрунтували тим, що матеріали клопотання містять протоколи допитів різних службових осіб, які представляють охорону президента та правоохоронні органи.

Хабарник чи потерпілий?

Під час засідання суддя Воронько зачитав лист від головного управління СБУ. У ньому відомство повідомляє, що розслідує кримінальне провадження, та вже не за фактом хабарництва, а викрадення Чауса з Молдови. Спецслужба підозрює причетність до нього працівників правоохоронних та слідчих органів. Колишній суддя визнаний потерпілим, і до нього застосовані заходи безпеки, тому СБУ також просило проводити засідання за закритими дверима.

Ким опиниться екссуддя Чаус вже завтра - потерпілим чи хабарником? Питання риторичне, проте ілюструє щонайменше апаратні непорозуміння всередині силових структур України у той час, як війна з Росією триває. 

ІА "Вголос": НОВИНИ