Археологи виявили одні з найстаріших артефактів, що пов'язані з пивом, в похованні з Цяотоу на півдні Китаю, вік якого становить 9000 років.

Знахідка складалася з двох людських скелетів, оточених великою кількістю керамічних горщиків. З усіх 50 неушкоджених судин дослідники проаналізували 20.

Сліди гранул крохмалю, фітолітів, цвілі і дріжджів, виявлені в горщиках, відповідали процесу бродіння пива. Схоже, що для приготування випивки використовувалися рис, зерно і невідомі бульби. Лушпиння рису і інші частини рослин могли бути додані для полегшення бродіння.

«Завдяки аналізу залишків у посуді з Цяотоу наші результати показали, що його використовувалися для зберігання пива в найзагальнішому сенсі», - каже антрополог Чжу Хоуцун Ван з Дартмутського коледжу, Нью-Гемпшир.

Оскільки залишки належать до того часу, коли рис тільки починали використовуватися в якості основного продукту харчування, дослідникам важко сказати напевно, як алкоголь міг бути вироблений такою стародавньою спільнотою.

Хоча люди, можливо, не знали біохімії зерна, вони, ймовірно, спостерігали процес ферментації і використовували його методом проб і помилок.

«Отримані дані свідчать про те, що вживання пива було важливим елементом доісторичних похоронних ритуалів на півдні Китаю, що сприяло виникненню складних фермерських товариств чотири тисячоліття тому», - пишуть дослідники в опублікованій ними статті.

Дослідження опубліковане в PLOS One.

ІА "Вголос": НОВИНИ