Днями в захыдних ЗМІ з'явилася інформація з анонімних джерел про те, що начебто на Мюнхенській конференції з безпеки США пропонували підтримати Україну на Азові, проте європейці не підтримали ініціативу, як повідомляється «на прохання самого офіційного Києва!»

Про це повідомив експерт аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Олійник, передає видання InFa.

Згідно з інформацією західних джерел «Віце-президент США Майк Пенс запропонував Анґелі Меркель відправити німецькі кораблі в район Керченської протоки для демонстрації позиції офіційного Берліна. Меркель відмовилася від пропозиції, аргументувавши це… застереженням українського президента Порошенка», - інформує видання.

Начебто Президент України занепокоєний та шукає і шукає «мирні способи, щоб протока постійно залишалася доступною для всіх кораблів», а президент Франції Макрон заявив, що американський план це «непотрібна провокація».

«Ця інформація (за умови її достовірності) не лише кидає тінь на хронічно недієздатних європейських союзників України, а й на офіційний Київ. Звісно, інформація, що нібито Меркель заявила, що «український лідер її запевнив», може виявитися фейком. Хоча публічні виступи в принципі не заперечують такої ймовірності", - зазначає видання.

Зазначимо, що наконференції Меркель багато уваги  приділила українському питанню, але ні в якому разі не захотіла переривати будівництво «Північного потоку-2». Канцлерка згадала, що в її молодості і Західна, і Східна Німеччина, попри Холодну війну, однаково купували російський газ. Згадка про санкції через агресію на Азовському морі не конкретизована. Тобто на словах Меркель – за Україну, а на ділі – за Росію».

Проте, на думку експерта, для українців цікавішою є думка президента Порошенка.

«Навіть якщо він не відмовлявся від американської допомоги – чому не налагоджує більш тісні відносини з Білим домом, без франко-німецького посередництва? Сподіваємося, позиція наступного Президента України стане значно більш рішучою і дійсно більш проукраїнською», - зазначив експерт.

Додамо, що посилення у Чорному й Азовському морях і протидія “Північному потоку-2”: Польща й Україна підписали важливий документ.

ІА "Вголос": НОВИНИ