Поблизу ТЦ «Інтерсіті», на проспекті Червоної Калини, пройшла акція протесту. Малі підприємці, що працюють на першому поверсі, вимагали зупинити дострокове розірвання договору оренди, через яке їх змушують виїхати з орендованих приміщень. Ситуація набула розголосу після того, як Оксана Новікова, засновниця пекарні «Кримська перепічка», оприлюднила листа з вимогою про виїзд від компанії «Інтергал-Буд», яка є власницею торговельного центру.

«Вголос» розбирався, чому після завершення тривалого карантину дрібних підприємців фактично виселяють з приміщень та як на це все реагують мешканці Сихова?

Учасники акції, серед яких орендатори приміщень та їх працівники, а також мешканці навколишніх будинків, заявили про незаконність виселення. Зокрема, активно протестує проти такого рішення колектив «Кримської перепічки». Нагадаємо, цю пекарню відкрили сестри Оксана Новікова та Світлана Лопатіна, які переїхали до Львова з Криму у березні 2014-го року, після збройної окупації півострова Росією.

Ситуація набула розголосу після публікації на сторінці «Кримської перепічки» у соціальних мережах листа від орендодавця, датованого 13 травня. У ньому власники ТЦ повідомляють про початок планового ремонту, у зв’язку з чим вимагають звільнити приміщення до 14 червня.

У коментарі для «Вголос» Оксана Новікова заявила про незаконність такої процедури та відсутність адекватної комунікації власників ТЦ з орендаторами. За її словами, у «Кримської перепічки» є чинні договори, а власник, крім прав має ще й дотримуватися обов’язків, перед своїми партнерами та контрагентами.

«На компроміс вони не йдуть. Чхали вони на всіх, перш за все на мешканців прилеглих будинків. Компанія «Інтергал-Буд» зараз не йде на контакт. Вони надіслали нам листа, і коли ми звернулись до них за коментарем, то сказали – власник має право, і все тут», – заявила вона.

Пекарня «Кримська перепічка» на Сихові працює від 2014-го року і є відомою серед мешканців району. У соціальних мережах чимало львів’ян підтримало орендодавців, наголошуючи на соціальній складовій цього бізнесу. «Кримська перепічка» проводить чимало соціальних та культурних заходів, зокрема й для дітей, а також тут збираються переселенці, які вимушені були залишити Кримський півострів через агресію РФ.

За словами Оксани Новікової, рішення оскаржувати припис орендодавця є спільною позицією більшості орендарів: «4 основних орендарі з першого поверху, зокрема й ми, звертаються до суду. Деякі дрібні орендатори не хочуть цього робити, адже не вірять в успіх своєї справи. Дехто переїхав на 3 поверх, але це не врятує їх».

Зокрема, власник «Інтерсіті» планує повністю змінити концепцію першого поверху – з центру дитячого дозвілля та дитячого простору на цілодобовий мережевий магазин.

Підтримують орендарів й мешканці Сихова, зокрема будинку за адресою Червоної Калини 64, розташованого одразу ж біля ТЦ «Інтерсіті». Як повідомила «Вголосу» Оксана Новікова, саме завдяки співпраці з сусідніми ОСББ протестуючі збирають голоси на петицію до місцевої влади з закликом вплинути на цю ситуацію. «Крім того, ми зробили окрему петицію на ім’я міського голови. Вже назбирали декілька тисяч підписів. Ми будемо боротись далі», – каже пані Оксана.

Позиція компанії «Інтергал-Буд» залишається незмінною від початку конфлікту. За інформацією, опублікованою власником ТЦ «Інтерсіті», термін договору оренди з тим, хто винаймав приміщення на першому поверсі, спливає 30 листопада 2021 року, а ремонт, який планує здійснити власник, закінчиться не раніше січня наступного року. Тоді ж ТЦ має запрацювати в оновленому форматі.

На пресконференції, що відбулась 31 травня в офісі компанії, Катерина Джичка, директорка ДП «Інтергал-Буд», наголосила, що компанія, як власник приміщення, має право на власний розсуд розпоряджатися своїм майном.

«Власник приміщення не зобов’язаний доводити орендарю доцільність цього ремонту», – наголосила вона.

Головне фото: Щоденний Львів

ІА "Вголос": НОВИНИ