Документ, який схвалили 432 голосами проти 2, пропонує вимагати від адміністрації США накласти санкції на Іран за «будь-яку діяльність, пов’язану з балістичними ракетами, здатними нести ядерну зброю, включно з пусками ракет, що використовують таку технологію», - пише Радіо свобода.

Крім того, законопроект передбачає в разі набуття чинності також вимогу до влади США накласти санкції також на компанії, що надають матеріали чи допомогу для іранської ракетної програми. Цей пункт має стосуватися компаній не тільки в Ірані, а й у всьому світі.

Для набуття чинності такий самий законопроект іще має ухвалити Сенат Конгресу і підписати спільний документ має президент США.

Подали документ на розгляд республіканець Ед Ройс і демократ Еліот Енґел. «Нічого Ірану розробляти чи здобувати міжконтинентальні балістичні ракети», – сказав Ройс під час обговорення. Нові санкції, сказав він, мають вчинити тиск на іранські й закордонні компанії, банки чи фізичні особи, які підтримують «незаконні збройові програми іранського режиму». «Іран має знати, що США не потерплять його небезпечної поведінки», – додав він.

Попереднього дня, 25 жовтня, Палата представників схвалила ще три законопроекти стосовно Ірану; один із них має на меті запровадити нові санкції проти ліванського шиїтського збройного й політичного руху «Хезболла», підтримуваного Іраном. Конгресмени назвали цей рух «терористичною маріонеткою» Тегерана.

Пропоновані санкції проти Ірану не стосуються його ядерної програми і так званої «ядерної угоди» 2015 року – за нею Тегеран погодився значно обмежити цю програму, щоб виключити можливість створення ним ядерної зброї, а світова спільнота почала знімати санкції, запроваджені проти Ірану через цю програму. За цією ж угодою Рада безпеки ООН зняла з Ірану заборону розробляти балістичні ракети, зняли й міжнародні санкції, що були накладені через ракетну програму. Але США заявляють, що іранська програма балістичних ракет порушує «дух» ядерної угоди, хоча не порушує її саму, і через це запроваджують проти Тегерана все нові власні санкції.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ