Днями усю Україну шокував випадок, який стався у Львові: переляканий салютом кінь разом із туристичною каретою на шаленій швидкості влетів у лавку, де сиділа неповнолітня дівчина. Дитину рятували 6 годин, тварину ж взагалі приспали.

Самих же львів’ян не те що шокував, а просто обурив цей інцидент. Вони не розуміють: як гроші можна ставити вище, ніж безпеку людей та тварин у місті? І де у той час була сумнозвісна «Муніципальна варта», на утримання якої з міського бюджету виділяють мільйони? Знову бабусь з картоплею ганяла?

Про те, чому влада Львова належним чином не турбується про безпеку людей, «Вголос» поцікавився в активістів і депутатів.

Олег Дудок, активіст, ветеран російсько-української війни:

Цей інцидент - повністю на совісті Андрія  Садового, бо в нього все так через д*пу зроблено. Придумали щось – більшість його депутатів проголосувала – а далі це вже не їхня відповідальність. Бо де зараз гарантія, що завтра такий самий інцидент не станеться – і не дай Боже будуть загиблі і покалічені?

Ми ж бачимо, що робиться у Львові на вихідних, скільки людей відпочиває у центрі міста. Тому, якщо говорити про цей інцидент, -  просто мають бути нормальні правила для всіх: для людей, які працюють з цими кіньми, і для тих, хто цим каретами користується.

При цьому, якщо вже міська влада встановлює якісь правила, то має визначити і тих, хто повинен стежити за їх виконанням і за це все відповідати. Натомість виходить що: щось ухвалили на сесії, натиснули кнопочки і все, мовляв,  відчепіться - ми ухвалили, зробили свою роботу і все? Так не має бути. У будь-якому випадку разом із ухвалою мають бути прописані і відповідальні за неї, і відповідне покарання у випадку її порушення.

І тут ще одне питання виникає: «А де в той час була «Муніципальна варта», якій кожного місяця виділять багато грошей? Нехай стежать за безпекою. Тим більше, їх же там така кількість у цій структурі!А так виходить, що з дітьми страшно гуляти містом.

Богдан Федун, керівник ГО «Сокіл» Львівщини:

Є ж ухвала Львівської міської ради щодо заборони використання салютів і петард на території міста.  Відповідно,  якби «Муніципальна варта» та поліція за цим стежили і здійснювали профілактичні роботи та належним чином карали людей, які використовують піротехніку у місті, то, можливо, такого б і не сталося. Покарайте одного, другого – і тоді люди задумаються: варто їм купувати піротехніку і запускати її,  чи ні.

«Про безпеку у Львові не думають, головне завдання – заробляти гроші»
Чому ж ніхто не думав про тварин, які їздять переповненим містом і можуть чогось злякатися і покалічити людей?. Про це ніхто не думає, бо у людей головне завдання – заробляти гроші, тому про безпеку у Львові і не дбають нормально. Все просто звелося до бізнесу.  Та й у місті багато таких прикладів: окрім коней у центрі є ще дитячі машинки, які їздять біля Оперного і заважають людям ходити і взагалі збивають їх з ніг.

Святослав Сірий, громадський активіст:

Міська влада реально поставила питання заробляння грошей вище, ніж питання безпеки  у Львові. А весь цей транспорт у місті, який забезпечує туристів веселими прогулянками разом із кіньми, має бути сертифікований і перевірений.

Вся робота муніципальної варти зводиться до приватної охорони мера Садового та його майна, замість того, аби стежити за порядком у місті
При цьому тут ще й «Муніципальній варті» треба ставити питання щодо безпеки - вони ж  отримують по 8-10 мільйонів гривень в рік фінансування. А виходить, що вся їхня робота зводиться до приватної охорони мера Садового та його майна, замість того, аби стежити за порядком у місті.

Тому міська влада має звернути на це увагу, адже це перший дзвіночок, що такі моменти повторюватимуться і це все потрібно було впорядкувати вже  давно. Натомість львівська влада це «впорядкувала» таким чином, що всі учасники туристичного бізнесу у Львові дають хабарі на лапу і відкуповуються, аби їх не чіпали, а вони робили, що їм заманеться.

Любомир Мельничук, керівник Львівської міської організації ВО «Свобода»:

Міська влада вже давно перестала думати про львів’ян - і це очевидно. Причому у бажанні вгодити найбільш екзотичним туристам часто перетинає межі здорового глузду. Тому логічно, що з вуст львів'ян вже посипалися звинувачення на її адресу щодо нехтування питанням безпеки у місті.

А «Муніципальна варта», яка має стежити за правопорядком, - це абсолютно бездієвий орган, який в народі називають «персональною армією Садового». Він прославився тим, що бореться з активістами і мешканцями Львова, які хочуть прийти на сесію міської ради. Вони ж просто стоять на вході у Ратушу і захищають тіло мера Садового – і більше нічим, окрім цього, не займаються.

Відтак, центр Львова перестав бути безпечним. Ми ж, львів’яни, хочемо просто нормально відпочити у центрі міста, але це не завжди комфортно: трапляються бійки, агресія серед туристів, тому у багатьох містян і з'явилося відчуття, що вони втрачають своє рідне місто, зокрема його центральну частину, де влада дбає виключно про комфорт туристів. А навпроти міської ради то й взагалі по-суті бордель відкрили - ї їм при цьому всі дозволи і вивіски погодили.

Маркіян Лопачак, депутат Львівської міської ради: 

У нас взагалі хтось контролює, в якому фізичному та психологічному стані перебувають ті ж коні, які катають людей і їздять центром міста? На скільки є фаховою підготовка кучерів? Отримати дозвіл – це одне, а постійна перевірка стану тварин – це інше. На скільки я знаю – контролю жодного. Натомість міська рада має створити безпечні умови не лише для туристів, а й для самих львів’ян.

Треба зрозуміти дуже просту річ: наш міський голова є дуже грамотним піарником: він завжди у всіх ситуаціях шукатиме винних, окрім себе. (Садовий відвідав у лікарні постраждалу дівчину і заявив, що вимагає від поліції знайти тих нелюдів, які кинули петарду, - ред.). Так він свого часу шукав винних у підпалі на Грибовицькому сміттєвзвалищі, але замовчував той факт, що самозаймання полігону відбувались практично кожного року по декілька разів.

Тому зараз ми спостерігаємо, як з боку міського голови Садового відбувається маніпуляція, аби ніхто не почав цікавитися: у якому стані ці коні перебували, коли їх перевіряли тощо. Легше все перекинути на тих, хто запустив петарди. Хоча насправді треба звертати увагу і на тих, хто видавав дозволи на такі туристичні послуги, і на тих, хто мав здійснювати моніторинг стану тварин. Але поки не станеться чергова трагедія, такі речі Садового не цікавлять.

Юлія Світанська 

ІА "Вголос": НОВИНИ