Корупція і некомпетентність роз’їдають транспортну галузь Львова.

Про це у прямому ефірі «Народного толк-шоу» на телеканалі НТА заявив очільник Львівської міської організації ВО «Свобода» Любомир Мельничук.

«Фахівці мають виробити найоптимальнішу формулу, яка включатиме в себе багато чинників: починаючи від інтенсивності роботи світлофорів, закінчуючи визначенням ширини бордюрів. Це, по суті, математика. Має бути зафіксована будівельна конституція — а саме Генеральний план, і ніхто не має мати права його порушувати. Це єдиний збалансований механізм, який має бути втілений. А не так як зараз, коли в нас людина купила квартиру в будинку, де є поруч малоповерхова забудова, а через 2 роки там дали дозвіл на будівництво багатоповерхівки», - зазначив політик.

Націоналіст нагадав, що комунальне підприємство Львівської міської ради, яке займається транспортом, постійно є збитковим. Хоча створене для того, аби місто на ньому заробляло. Причину проблеми Мельничук бачить в тому, що кошти із ЛКП банально розкрадають:

"Спочатку планували трамвай, потім дали 3 тролейбуси. Спочатку планували розширити вулицю, потім передумали і віддали це на зовсім інші потреби. Оцей хаос потрібно припиняти. Це те, про що в принципі дискутувати не потрібно, треба просто почати наводити лад в цій системі. Крім цього, має бути зафіксована кількість зелених зон, які не мають жодним чином зменшуватись; має бути зафіксована кількість громадського транспорту. Фахівці мають порахувати пасажиропотік та визначити необхідну кількість трамваїв, тролейбусів чи автобусів. Ми ж бачимо, що корупція і некомпетентність роз'їдають транспортну галузь.

Наведу приклад: в нас є комунальне АТП якому за кошти міста, себто за наші з вами, безкоштовно дають транспортний засіб. Паралельно з ним працюють транспортні перевізники, які заробляють немалі гроші, а комунальне підприємство якому тролейбус дістався безкоштовно - є постійно збитковим. Не треба робити розслідувань, аби зрозуміти, що кошти крадуть".

Політик вказав на те, що сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий піариться «130 кілометрами відремонтованих доріг», а при цьому забуває сказати, що ця протяжність - аж за 14 років.

«Якщо говорити про Сихів: трамвайна колія - це прекрасно. Але візьмемо вулицю Стуса: як можна було відремонтувати вулицю, пошкодивши при цьому колектор, а потім закатати асфальт і вішати борди »ми відремонтували 130 км доріг”. До цього забули додати 2 важливі речі: по-перше, ці дороги будувались 14 років, по-друге - за наші гроші. Питання, чи ще не перепало комусь до кишені", - сказав Мельничук.

За словами націоналіста, відповідальність за хаотичну забудову міста лежить всього на одній структурі - Виконавчому комітеті Львівської міської ради, який очолює мер Андрій Садовий.

"Ти (Андрій Садовий, - ред.) за 14 років при владі став медіаолігархом, твої чиновники отримують премії по 60-70-80 тисяч гривень щомісяця, ти дякувати маєш львів'янам за те, що довірили тобі кошти, за які ти зробив дуже мало, хоч міг зробити значно більше. 

Розрахунок йде на те, що люди в принципі не розберуться. Вони будуть звинувачувати довкола усіх. Наприклад, хаотична забудова. Є лише одна людина, яка дає дозволи на будівництво. Одна! Це не 10 людей, це не депутатський корпус, це не політичні партії. Є одна структура яка називається виконавчий комітет, яка складається з заступників пана Садового і дає містобудівні умови та обмеження. І якщо хтось захоче збудувати, починаючи від собачої будки і закінчуючи багатоповерхівкою — він має отримати дозвіл в цій одній інстанції. Тому хаотична забудова, яка відбувається протягом 5 років, має одного винуватця, і розмити оцю відповідальність між всіма - так не може бути", - підкреслив політик.

«Ми можемо говорити багато про різноманітні проблеми, але є два ключові моменти: хто до цього призвів, конкретне прізвище, ім'я та по батькові. І наступне: як нам вирішити цю проблему? Для цього потрібно в цьому районі (Шевченківському) та зокрема місті Львові зупинити оцю хаотичну забудову, провести ревізію, тому що я переконаний, що навіть після того, як Садовий залишить мерський кабінет, новий міський голова прийде і побачить ще сотні дозволів на нові будівництва», - підсумував Любомир Мельничук.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ