Колишній заступник голови Служби безпеки України Віктор Ягун розповів, за яких обставин Росія може ввести війська в Білорусь.

Про це він розказав у коментарі для ІА «Вголос»

«Згідно з домовленостями, які підписали Білорусь та РФ, Росія має право вводити свої війська на територію іншої країни лише у випадку зовнішньої загрози. Внутрішні проблеми і навіть заворушення не можуть бути причиною введення військ. Це Росія дуже добре розуміє. При всьому її бажанні чи небажанні (бо я думаю, що Москва хоче замінити Лукашенка на когось більш піддатливого, а зараз він не вигідний нікому) Кремль залишається на такій собі «розтяжці». Якщо буде доведена безпосередня участь російських військових чи навіть силовиків у вирішенні внутрішніх проблем Білорусі, це обов’язково посилить санкційний тиск на РФ. Попри риторику Москви, яка стверджує, що їм від санкцій тільки краще, Росія кожного місяця намагається придумати спосіб, як цих санкцій уникнути. Тому я вважаю, що вони на таке не підуть», пояснив Віктор Ягун.

«Введення військ може відбутись лише у трьох випадках. Перший із них – якщо Путіну відверто «знесе дах», але я в таке не дуже вірю. Другий варіант – це казус беллі, тобто провокація. Вони можуть перекинути бойовиків із Донбасу, які мають українські паспорти, на територію Білорусі біля нашого кордону. Наприклад, підкинути кілька трупів з українськими документами і заявити, що розвідувально-диверсійна група навіть не української армії, а того ж «Правого сектору», намагається прорватись через кордон. Третій варіант, який Росія найімовірніше буде втілювати, це тиск на Лукашенка і перехоплення ініціативи у контролі ситуації. Тобто, Москва зараз буде намагатись переконати Олександра Лукашенка піти з посади. Можливо, йому запропонують якусь посаду або, як казав сам президент Білорусі, він піде після референдуму і ще одних виборів. Але при цьому Росії необхідно сформувати умовну опозицію під національними прапорами з риторикою про «мир-дружбу-жуйку» із «братньою» Росією. От саме цей третій варіант наразі є найбільш імовірним і прийнятним для Москви, тому вона над ним так активно працює», - додав експерт.

«Проблема Росії також у тому, що вона завжди щиро переконана, що всі революції (від Арабської Весни до Революції Гідності) були інспірованими зовні. Насправді ж ніхто нічого штучно не «підігріває» і народ може діяти такими методами. Тому я не виключаю, що при всьому бажанні Кремля нічого може і не вийти», - підсумував він.

Більше читайте тут: “Білорусь: чи введе Путін війська?

ІА "Вголос": НОВИНИ