Про це заявив головний енергетик заводу Антон Кіляновскій, пише агентство «Крим медіа».

За його даними, зараз завод переведений на режим економії. Воду підприємство споживає з водосховища. Однак цього недостатньо, навіть з урахуванням того, що «Кримський Титан» працює не на повну потужність.

Для вирішення проблеми завод ще наприкінці грудня минулого року пробурив артезіанські свердловини, проте досі не отримав дозвільні документи на їх експлуатацію. Так як процес їх оформлення досить тривалий, «Кримський Титан» направив листи окупаційній владі, щоб підприємству дозволили видобувати воду з-під землі вже зараз. Однак відповіді поки немає.

«Нам зараз води начебто вистачає, але якщо не дозволять використовувати свердловини, то вичерпаємо аварійний запас і можемо зупинитися», - повідомив Кіляновскій і додав, що артезіанські свердловини зможуть забезпечити 80% від потреби підприємства у воді при роботі на повну потужність.

При цьому А.Кіляновскій підкреслив, що свердловини - це тільки тимчасовий захід, оскільки вже влітку може помінятися дебет джерел. До того ж, зважаючи на специфіку регіону, підземні води містять сіль, а підприємству необхідна прісна вода.

Крім того, свердловини пробурені поряд з вже існуючим водозабором, звідки воду отримує Армянськ. «Ми не можемо знати який ефект матимуть свердловини», - зазначив А.Кіляновскій.

На його думку, «Кримський ТИТАН» не зможе далі функціонувати без дніпровської води: підприємству потрібно в середньому 50 тисяч кубометрів технічної води на добу, і доставляти таку кількість з РФ - проблематично і економічно невигідно.

ДАК «Кримський Титан» - підприємство в АР Крим, Україна, з виробництва титанової продукції. 50% акцій належить компанії OSTCHEM Holding AG, що об’єднує хімічні та гірничо-видобувні активи інвестиційного холдингу Group DF Дмитра Фірташа. 

Нагадаємо, США звинувачують Фірташа у дачі хабара на $18,5 млн.

Його затримали в Австрії 12 березня за ордером на арешт, виданим судом у Чикаго у США на запит Федерального бюро розслідувань.

21 березня суд випустив Фірташа під рекордну заставу у 125 млн. євро.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ