Попри те, що станом на 5-й день повномасштабної війни українські ВПС завдали значних втрат ворогу при значно менших власних втратах, кількісна перевага російської авіації зберігається. З огляду на це країни Східної Європи погодили передачу Україні 70 бойових літаків, які виконуватимуть бойові завдання базуючись на території одного з наших найбільш давніх та принципових союзників - Республіки Польща.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві оборони України. 
"Українська армія отримає понад 70 літаків! Міжнародні партнери передадуть Міг-29 та Су-25. Вони зможуть базуватись на польських аеродромах, з яких українські пілоти виконуватимуть бойові завдання", - йдеться у повідомленні.
Зауважимо, що за даними порталу Fight Global, загальна кількість бойових літаків різних типів (багатоцільових винищувачів та перехоплювачів, штурмовиків та фронтових бомбардувальників) на озброєнні Повітряних Сил ЗСУ складала станом на початок 2022-го року 97 одиниць.

Відтак, таке підсилення українських Військово-повітряних сил стане безпрецедентним за всю історію армії Незалежної України. 
 
Хто та чим підсилить «Привида Києва»? 

За даними Центру стратегічних комунікацій, левову частку переданих літаків складатимуть винищувачі-перехоплючвачі МІГ-29. Зауважимо, що саме цей тип військових літаків є ключовою частиною повітряної оборони, адже головне їх завдання це перехоплення та знищення ворожих літаків у власному небі. Зокрема, саме МІг-29 Збройних Сил України збив сучасний російський винищувач Су-30 в небі неподалік Харкова. 
 
28 таких літаків для Збройних Сил України передасть Республіка Польща, крім того, Болгарія та Словаччина нададуть у розпорядження ЗСУ 16 та 12 літаків відповідно. 
 
Крім того, зі складу ВПС Республіки Болгарія  українські Військово-повітряні сили отримають 14 штурмовиків Су-25, які виконують завдання з безпосередньої вогневої підтримки сухопутних підрозділів та знищення ворожої техніки й живої сили ворога не землі. 
 
Довідка
 

МіГ-29 — двомоторний реактивний винищувач, розроблений у Радянському Союзі. Розроблений конструкторським бюро Мікояна як винищувач переваги в повітрі протягом 1970-х років. МіГ-29 надійшов на озброєння ВПС СРСР у 1982 році, а після розпаду радянської імперії став частиною військово-повітряних сил незалежних держав, що постали на місці більшовистської диктатури з поміж них й України. 

Незважаючи на те, що спочатку вони були орієнтовані на бій проти будь-яких ворожих літаків, багато МіГ-29 були обладнані як багатоцільові винищувачі, здатні виконувати низку різних операцій, і зазвичай оснащені для використання ряду озброєнь класу «повітря-поверхня» та високоточних боєприпасів.

Зауважимо, що більшість винищувачів цього типу, що перебувають на озброєнні країн НАТО, були модернізовані для ведення бойових дій за сучасними стандартами війни. Зокрема, вони  мають покращені двигуни, скляні кабіни з HOTAS - сумісними органами керування польотом, сучасний радар та інфрачервоний пошук і відстеження .(IRST) і значно збільшена паливна місткість; деякі літаки також були обладнані для дозаправлення в повітрі.

 

МіГ-29 Збройних Сил України

 

Су-25  — одномісний броньований дозвуковий штурмовик, призначений для надання авіаційної підтримки у зоні бойових дій вдень та вночі за умов візуальної видимості цілі, а також знищення об'єктів із заданими координатами у випадку льотної погоди. Об'єктом ураження можуть бути наземні та надводні цілі, а також повітряні маловисотні, повільні цілі (гелікоптери і транспортні літаки).
 

 

Су-25 Збройних сил України
Су-25 Збройних сил України

 

 
Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", союзники з НАТО продовжують нарощувати допомогу Україні, зокрема постачання необхідних систем протиповітряної та протитанкової зброї, а також надання фінансової та гуманітарної підтримки.
 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ