Чиновникам під силу порахувати пасажиропотік — змусити перевізників видавати і облікувати квитки, однак у Львівській міській раді можливість чесного підрахунку просто ігнорують.

Про це йдеться у проекті «Теорія правди» на телеканалі НТА.

За офіційними коефіцієнтами та прийнятими підрахунками, пільговиків у Львові — близько 37 %. Хоча перевізники та водії наполягають, що насправді їх набагато більше. Втім, такі заяви лише підтверджують теорію — максимально накрутити кількість тих, хто не платить за проїзд, перевізникам просто вигідно. Питання в іншому: чому Львову не вигідно дізнатися справжні числа?

Виявляється, гра у піддавки між транспортниками та містом триває уже багато років. І, схоже, з минулої депутатської каденції змінилось небагато.

«Громадські організації намагалися встановити пасажиропотік. Вони показували факти, які абсолютно не збігалися з офіційною позицією ні перевізників, ні міста. Але на це все заплющували очі і нас постійно шантажували. Мовляв, або так, як ми будемо диктувати, або ми взагалі зупинимо увесь транспорт», — розповів екс-депутат Львівської міськради Любомир Мельничук.

Насправді ж втручатись у непрозору схему підрахунку пасажирів місто просто боїться. А раптом і справді колапс? Хоча способів навести лад має достатньо. Один із них — електронний квиток. Втім, наразі, поки такої системи підрахунку немає, усі — і перевізники, і місто, просто намагаються почуватися комфортно у максимально незручній ситуації. Чиновники прикидаються, що вірять числам приватників. Натомість ті за це «пробачають» лише часткове відшкодування пільг.

Більше — у відео. Прямі ефіри «Теорії правди» дивіться щочетверга о 19.45 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ