Відповідне рішення міські обранці ухвалили сьогодні, 23 грудня, під час сесії Львівської міської Ради. Квартиру, яка розташована над музеєм Соломії Крушельницької, придбають за понад 1,5 млн грн.

Це стало ще одним кроком до повернення історичної справедливості. Адже сецесійна кам'яниця за адресою вулиця Соломії Крушельницької, буд. 23, в минулому цілком та повністю належала знаменитій львівській співачці. 

"Погодити укладення між Львівською міською радою та громадянкою Пилип’як Любов Павлівною договору купівлі-продажу об’єкта нерухомого майна – квартири № 6 на вул. С. Крушельницької, 23 загальною площею 44,7 кв. м, оціночною вартістю 1 553 000,00 грн", - йдеться в ухвалі. 

Саме в цьому домі проживала Соломія Крушельницька в період свого тріумфу, як оперної співачки. 100 років тому українська оперна діва підкорила весь світ, та збирала овації на найпрестижніших світових сценах. Вона відвідала з концертами провідні європейські столиці і навіть побувала в Латинській Америці. 

Після повернення до Львова в 1939-у році співачка більше не змогла виїхати з рідного міста, адже розпочалась Друга Світова війна. Після радянської окупації Галичини її триповерхову кам'яницю націоналізували, залишивши Соломії крушельницькій 4 кімнати. Решта приміщень було передано під квартири стороннім людям. Власне, й досі в будинку проживають люди, адже частина квартир лишилась у приватній власності. Сам музей займає другий та частину першого поверху будинку.

Серед наслідків такого химерного розподілу - часі затоплення приміщень музею його сусідами. Всього музей затоплювали понад 20 разів, і за словами працівників установи, це встигли зробити мешканці кожної з 4-ох квартир, що розташовані на третьому поверсі. Наразі тривають судові тяганини, адже власники квартир категорично відмовляються компенсувати музею втрати безцінних експонатів. 

Наступного року Львів відзначатиме 150-років з дня народження Соломії Крушельницької і в міській раді сподіваються, що їм вдасться з часом повністю викупити будинок під музей. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", з Рівненської області у Шевченківський гай, що у Львові, перенесуть типову поліську хату.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ