Люди, які страждають синдромом Дауна, мають в десять разів більший ризик смерті від COVID-19 у порівняно з загальною ситуацією.

Як пише People, у хворих на синдром Дауна, як правило, спостерігається кілька захворювань, які підвищують ризик ускладнення інфікування COVID-19, включаючи вади серця, захворювання крові та схильність до розвитку респіраторних інфекцій, таких як пневмонія.

Для досліджень впливу COVID-19 на різні групи населення, дослідники Оксфордського університету відстежили 8,26 мільйона дорослих у Великобританії та контролювали їхнє здоров'я протягом чотирьох місяців.

З цієї великої групи 4053 мали синдром Дауна. З 24 січня по 30 червня 68 з 4053 пацієнтів із синдромом Дауна померли, причому більшість із них загинули через COVID-19. З цих 68-ми – 27 осіб, або 39,7 відсотка, з синдромом Дауна, померли від COVID-19, 17 від пневмонії та 24 від інших причин. Для порівняння, 41 685 із 8 252 105 пацієнтів без синдрому Дауна померли за цей період, і менший відсоток – 20,3 відсотка – смертей був від COVID-19.

Встановлено, що люди з синдромом Дауна в 10 разів частіше помирають від COVID-19, ніж загальна популяція.

Зараз адвокаційні групи в США та Великобританії закликають федеральні органи охорони здоров’я надавати пріоритет людям із синдромом Дауна для вакцини COVID-19. У цих країнах щойно розпочали щеплення медичним працівникам та людям похилого віку після затвердження першої вакцини проти COVID-19 від компанії Pfizer.

Минулого тижня громадські організації надіслали відкритий лист усім 50-м губернаторам із закликом включити людей з обмеженими можливостями у перший раунд вакцинації.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ