Колишній директор фірми «ГрінЕра» отримав запобіжний захід у справі сміттєвих махінацій у Львові. Ухвалою Галицького районного суду Львова він буде перебувати під домашнім арештом до 25 липня. Компанія «ГрінЕра» належить Богдану Михалусю, ексраднику міського голови Львова Андрія Садового.

Хто організатор схеми

Як повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на портал YouControl, мова йде про Олексія Карнаушенка. За даними YouControl він, разом з Богданом Михалусем є одним з засновників ТОВ «ГрінеЕра-Україна». Крім того, обоє вони раніше були бенефіціарами іншої структури – ТОВ «Екотех», зареєстрованої у місті Миколаїв Львівської області. Вона теж спеціалізуються на вивезенні ТПВ (твердих побутових відходів).

Натомість компанія «ГрінЕра» офіційно заявила, що звільнила директора компанії та низку співробітників, причетних до ймовірних порушень. Зокрема, вони припинили співпрацю ще торік та переглянули договори з підрядниками, які могли бути причетні до махінацій.

Як розкручувалась справа

Як повідомляв «Вголос», 25 травня пресслужба Львівської прокуратори розповсюдила реліз, в якому повідомлялося про підозру керівникам приватних фірм, які вивозять сміття зі Львова. Зокрема, за оприлюдненою схемою, відходи вивозили не на полігони у інших областях, а незаконно захоронювали на Львівщині. Різницю між пробігом транспорту по документах та по факту учасники схеми забирали собі, що завдало шкоди бюджету на суму 2 млн грн.

За результатами досудового розслідування були встановлені наступні факти: ексдиректор ТОВ «ГрінЕра Україна» створив та очолив організовану групу. Крім нього, у складі групи працювало щонайменше троє осіб. Це менеджер з логістики «ГрінЕра Україна», особа, якому підконтрольне ТОВ «ВР Компані» та начальник служби безпеки цього товариства.

Зловживання помітили лише зараз?

Раніше у публічному просторі вже лунали звинувачення на адресу «ГрінЕри» через проблеми з вивезенням ТПВ. Зокрема, в 2016-у році була порушена кримінальна справа проти службовців Галицької райадміністрації. Їм інкримінували зловживання повноваженнями в інтересах ТзОВ «Грінера Україна», як одного з трьох учасників конкурсу на вивезення ТПВ зі Львова. Як вказано в ухвалі Галицького районного суду від 16 грудня 2016-го року, Галицька РДА прийняла рішення про обрання конкурсної пропозиції вказаного товариства, яка не відповідає вимогам конкурсної документації.

Журналісту проєкту «The Newsroom» у 2019-у році стверджували про зв’язок «ГрінЕра» та компаній Віталія Рогози, одного з фігурантів розслідування Bihus.info про зловживання у сфері оборонних замовлень. За їх даними, конкурси на вивезення сміття, які відбулись у різних районах Львова в 2019-у році, пройшли з порушеннями. Дрібні перевізники були усунуті з ринку.

Зауважимо, що конкурси на вивезення сміття, внаслідок яких відбувся перерозподіл ринку ТПВ у Львові відбулись у 2019-у році. Це сталось одразу після повернення повноважень щодо вивезення та утилізації відходів від Львівської ОДА до міської влади Львова.

У травні 2020-го року поліція Львівщини відкрила кримінальне провадження за двома статтями кримінального кодексу щодо оборудок з перевезенням сміття. Мова йшла про незаконне захоронення відходів на території Львівщини, тоді як за документами їх мали вивозити на полігони Центральної України.

28 травня 2020-го року у ефірі ток-шоу «Говорить Великий Львів» тодішня прокурорка Львівської області Ірина Діденко заявила про зловживання щодо вивезення львівського сміття.

«Згідно прописаних у договорі умов, сміття мало вивозитись на офіційні полігони твердих побутових відходів на території центральних областей України. А відтак, всі видатки з місцевого бюджету обраховувались виходячи зі значної відстані перевезення та офіційності збереження і утилізації», – повідомила Діденко.

Вона окремо наголосила на систематичному характері цих порушень, які свідчать, що ініціатива для цих оборудок належала не безпосереднім виконавцям – водіям та рядовим працівникам фірм-перевізників.

«Ми ще не побачили жодної машини, яка би приїхала за призначенням», – резюмувала вона.

У червні минулого року заступник начальника слідчого управління ГУ «Нацполіції» у Львівській області Андрій Кумечко повідомив про нові підозри стосовно «ГрінЕри». За його словами, компанію підозрюють у схемі з незаконного збагачення.

«Заключалися угоди, для прикладу, на Житомир і на Київську область з ТзОВ «Грінера». Вони вивозили сміття не на Житомир, згідно з угодою, а вивозили в Жидачівський район, там був викопаний котлован, де воно захоронювалося» – заявив тоді Андрій Кумечко.

Куди мандрує львівське сміття?

Ще у 2017-у році Сергій Бабак, на той момент заступник міського голови Львова з питань ЖКГ, заявив про обладнання всіх сміттєвозів GPS-трекерами. Це мало б запобігти незаконним скидам відходів у не призначених для цього місцях.

Проте журналісти, громадські активісти та працівники правоохоронних органів неодноразово фіксували факти незаконного захоронення львівського сміття на землях сільськогосподарського призначення та інших ділянках, де це робити заборонено.

Зокрема, у 2020-у році виявили факти незаконного захоронення відходів за 5 км від міста Жидачів на Львівщині, хоча за документами вони мали їхати на сміттєві полігони неподалік Києва. Того ж року поліція викрила незаконне захоронення сміття зі Львова на Вінниччині, на підставі чого було відкрите кримінальне провадження.

У квітні 2021-го року журналісти програми «Вечір з Миколою Княжицьким» провели власне розслідування, відстеживши за допомогою GPS-трекерів, куди ж насправді вивозять львівське сміття. Внаслідок розслідування були виявлені факти скидання відходів зі Львова на території Червоноградського району на Львівщині, а також неподалік масиву Білогорща на території Львова. Останній факт викликав особливий розголос, адже торф’яні поля між Білогорщею та Левандівкою є особливо небезпечною територією з точки зору пожежної безпеки. Крім того, вони є частиною біосферного заповідника, і будь-яке захоронення ТПВ на їх території є суворо заборонене.

А от міський голова Львова Андрій Садовий у лютому цього року нагородив свого радника Богдана Михалуся дипломом «за вагомий внесок у підвищення рівня свідомості та розвиток культури роздільного сортування органічних відходів».

Фото: Гал-інфо, Zaxid.net

 

ІА "Вголос": НОВИНИ