Марсохід Perseverance у рамках дослідницької місії Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) на Марсі розпочав пошук ознак давнього життя на Червоній планеті.

Про це йдеться у пресрелізі Лабораторії реактивного руху NASA.

Марсохід фіксує свої перші наукові дані на Марсі, аналізує гірські породи, досліджує їх за допомогою рентгенівських променів та ультрафіолетового світла, збільшує камерою масштаб окремих поверхонь гірських порід в пошуку активності мікробів у минулому на Червоній планеті.

За словами Ебігейла Олвуда, головного дослідника PIXL в Лабораторії реактивного руху НАСА в Південній Каліфорнії, рентгенівський прилад марсохода, який отримав назву PIXL, або планетарний інструмент для рентгенівської літохіміі, дав несподівано високі наукові результати, поки він ще перебував на випробуваннях. Розташований на кінці руки інструмент розміром з коробку для сніданку направив свої рентгенівські промені на невелику калібровану мішень - використовувану для перевірки налаштувань приладу - на борту Perseverance і зміг визначити склад марсіанського пилу, що прилип до цілі.

«Ми провели найкращий аналіз складу марсіанської пилу ще до того, як він побачив камінь», - сказав Олвуд.

Це лише мала частина з того, що, як очікується, відкриє PIXL в поєднанні з іншими приладами «руки», оскільки він зосереджується на багатообіцяючих геологічних особливостях в найближчі тижні і місяці.

Вчені говорять, що кратер Джезеро, де перебуває марсохід, кілька мільярдів років тому був озером, що зробило його найкращим місцем для посадки Perseverance. Кратер вже давно висох, і тепер марсохід пробирається по його червоній поверхні.

Марсохід Perseverance зробив цей крупний план частини скелі, використовуючи камеру WATSON на кінці роботизованої руки ровера.

«Якби в кратері Джезеро було життя, то свідоцтво цього життя могло б бути там», - сказав Олвуд, ключовий член команди «Arm science».

Раніше ми повідомляли, що китайський космічний апарат здійснив посадку на Марсі.

ІА "Вголос": НОВИНИ