Кілька днів тому на сесії Львівської обласної ради затвердили бюджет на наступний, 2022-й, рік у розмірі 6 млрд грн. Скільки з цього бюджетного пирога дістанеться медицині, чи вистачить закладам охорони здоров’я засобів і коштів, щоб успішно долати наслідки коронавірусу, який щоразу мутує і змінює один штам на інший? Про це – у розмові із депутаткою обласної ради, головою комісії з питань охорони здоров’я та материнства Анною Ярмолою.  

На медицину у бюджеті області на наступний рік передбачено 852 млн грн. Це досить солідна сума. Варто наголосити, що саме з ініціативи голови облради Ірини Гримак торік у видатки на медичну програму було внесено додаткову стрічку стосовно закупівлі медичного обладнання. До того ж є окрема стаття видатків на закупівлю ліків, суглобів. Ці кошти обласного бюджету сприяють розвитку медичних закладів. Адже ми знаємо, що, відповідно до реформи, медичні заклади підписують угоди із Національною службою охорони здоров’я. Згідно з цією угодою, медичні заклади повинні мати відповідне обладнання, щоб заробити кошти. Це як додаткова можливість для закладів розвиватися і матеріально, і якісно, надаючи кваліфіковані послуги.

Якщо порівнювати суму в бюджеті на медицину на цей рік і наступний, то будемо мати якіснішу медицину?  

Так, на 2022 рік сума більша. Благо, депутатський корпус, мої колеги із “Європейської солідарності”, розуміють, що стрічки в бюджеті на медицину мають бути наповнені. Під час ковіду і медицина, і освіта мають бути в пріоритеті. Щоб медики мали гідні умови праці, обладнання. І гідну заробітну плату. Бо і медицина, і освіта не можуть чекати рік-два, поки відновиться нормальний ритм життя. Здоров’я потрібне вже, знання також треба здобувати вчасно.

Бюджет області – 6,3 млрд, а міста Львова – 14 млрд. Чому така різниця?

Бо відбулася реформа децентралізації і багато коштів, які раніше були на обласному рівні, перейшли на місця. Окрім того, місто Львів має у своїй юрисдикції, на своїй території, багато бізнесу, у міську казну повертається податок. Суттєвими є і туристичні надходження, туристи фактично вкладають у розвиток нашого міста, інвестують у нього.  

Що конкретного вдалося зробити в медицині принаймні за цей рік?

Виділено кошти і за медичною програмою, і щодо соцекономрозвитку, щоб наші медичні заклади могли придбати обладнання і надавати на ньому ж якісні послуги. Перинатальний центр отримав 19 млн 390 тис. грн. Обласна клінічна лікарня – 4,8 млн, госпіталь ветеранів – 7,4 млн. Кожен медичний заклад, який у підпорядкуванні облради, доукомплектували медичним обладнанням, щоб вони були на наступний рік конкурентні із тими закладами, які розташовані поряд і функціонують у Львові.

Як депутат і медик за фахом, якими досягненнями задоволені?

Перинатальним центром, Західноукраїнським медичним дитячим центром на вулиці Дністерській, Центром трансплантології кісткового мозку. Йдеться про діток у цілій Західній Україні, які потребують проведення гемодіалізу. З інших областей приїжджають на цю життєво необхідну процедуру, яка їм допомагає жити. Задоволена також роботою медицини і в Червоноградській ОТГ. Є чимало медичних закладів, які хочуть і вміють працювати, але їм треба допомогти.

До слова, Західноукраїнський медичний дитячий центр варто ще раз привітати. Адже наш заклад отримав відзнаку від міністра охорони здоров’я Олега Ляшка.

Можливо, щось не вдалося зробити у році, що минає?

Хотілося б у майбутньому купувати все-таки більше обладнання, більше виділяти коштів на розвиток. Звісно, і освіта, і дороги в країні потрібні, але якість медичних послуг має бути високою.

Тому будемо й надалі шукати можливості для дофінансовування наших медичних закладів. Щоб і вони самі утримували у належному стані свої заклади, переживали за свій імідж, який формує праця медиків.

Яким чином медики можуть покращити роботу закладів, де вони працюють?

Медичні заклади складають перелік своїх потреб і подають їх у департамент охорони здоров’я. Тут йдеться про УЗД-апарати, ендоскопічні стійки. Співпрацюємо тісно із Національною службою здоров’я. Бачимо, що є потреба у глюкометрах, пульсиметрах.

За останні роки чимало операцій, які раніше робили винятково за кордоном, тепер успішно практикують і у нас.

Це завдяки тому, що з’явилося сучасне обладнання. Є у планах закупити лінійний прискорювач для онкоцентру. Медицина Львівщини має бути конкурентною.

Як держава оцінює працю медиків у такий складний ковідний період?

Зрозуміло, що професія медика має гідно оплачуватися. Президент України сказав, що з першого січня збільшать зарплати медичним працівникам. На цьому наголошував і профільний міністр.

Відповідно, медична сестра має отримувати 13 500 грн, лікар – 20 тисяч. Це з нарахуваннями і податками. Розуміємо, що не всі медичні заклади зможуть виплачувати всім такі суми. Тому потрібно керівникам переглянути штатні одиниці, потребу у працівниках і кількості тих людей і бригад, з якими підписана угода із Національною службою здоров’я. Звісно, всі ми люди і маємо годувати сім’ї. Тому керівник має визначатися із кількістю підлеглих і з гідною оцінкою їхньої праці.

Маєте на увазі, що підвищення зарплати призведе до втрати роботи для когось?

Ймовірно, що такі випадки будуть. Десь комусь треба переглянути штат, щоб бути спроможними надавати таку зарплату. Можливо, будуть якісь субвенції з боку бюджету. Це процес не одного дня, і виходи із ситуації можуть бути різними.

Наскільки в області є успішною боротьба з коронавірусом?

Тішить те, що наша медицина високопрофесійна і за два роки ми навчилися госпіталізувати, вчасно надавати цю послугу, зменшується кількість позитивних тестів на ковід. 

Люди стали свідомішими, дотримуються елементарних правила безпеки – і дистанції, і тримають руки у чистоті. І, звичайно, вакцинація. Прищепилися і ті, що часто їздять за закордон, і ті, що входять у обов’язковий перелік професій. Надіємось, що інстинкт самозбереження кожної людини та свідомість допоможуть побороти цей грип.

Ви закликаєте вакцинуватися, але новий штам омікрон, кажуть, дуже стійкий.

Попри те, вакцинація зміцнює імунітет, виробляються антитіла. Ми не знаємо, що до нас прийде. Вакцинація – це єдиний правильний захист. І навіть якщо захворіємо, то ми перенесемо недугу у легшій формі і це збереже нам життя.

Чи комфортно вам працювати в облраді?

Це мій перший депутатський досвід. Починала звичайним сімейним лікарем у Соснівці біля Червонограда, і зараз четвертий рік керівник КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Червонограда». Це великий досвід, комунікація, часто доводиться нестандартно вирішувати проблеми громади. А щоб долати будь-які труднощі, нам усім потрібне найголовніше – здоров’я.

ІА "Вголос": НОВИНИ