У неділю, 8 серпня, Львівщина відзначатиме День Пасічника. З цієї нагоди у селі Ганачівка Львівського району проведуть фестиваль «Медова забава».

Про  це сьогодні розповіли під час брифінгу у Львівській обласній державній адміністрації

Щороку Україна виробляє 130-150 тонн меду, більше ніж половину експортує. Основним ринком збуту є країни Євросоюзу.

“Особливістю Львівської області є те, що ми знаходимось поряд з найбільшим світовим споживачем меду. Головними покупцями є Польща, і Німеччина, також це США. Тому дуже важливо з фокусом на експорт розвивати галузь бджільництва”-  каже  керівниця  департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяна Гетьман.

На  Львівщині працюють близько 4 тисяч пасік, але лише дві тисячі з них  мають ветеринарні паспорти, тобто працюють офіційно  А це означає, що лише половина має доступ до програм фінансової підтримки..

“Окрім обласної програми існує державна підтримка бджільництва. Надаються дотації на наявні бджолосім’ї для тих пасік, які мають від десяти бджолосімей і компенсується вартість закуплених бджолопакетів бджоломаток, але доступ до цих ресурсів мають лише зареєстровані пасіки. Хотілося б, щоб з такої можливості скористали і решту бджолярів”, - зазначає Тетяна Гетьман.

Круглий стіл щодо стану та перспектив розвитку галузі бджільництва та її фінансової підтримки обговорять на фестивалі “Медова забава, що пройде 8 серпня  у селі Ганачівка на Перемишлянщині.

«Саме тут на Перемишлянщині була створена перша у світі та Європі школа бджільництва. А фестиваль «Медова забава» проводиться вже вдесяте. На нього з’їжджаються пасічники з області та Західної України. Чекаємо та запрошуємо гостей і з інших областей», - зазначив голова ГО «Майбутнє Опілля» Степан Микитів.

В межах Фестивалю відбудеться ярмарок продукції бджільництва, майстер-класи народних промислів, конкурс медоварів.

Одним із заходів Фестивалю стане виставка, присвячена 150-й річниці від дня народження українського скульптора, майстра монументально-декоративної скульптури Григорія Кузневича.

«Особлива постать пов’язана з Ганачівкою - Григорій Кузневич. Тут він провів останні роки свого життя і тут похований. Цей рік Львівська обласна рада оголосила роком Григорія Кузневича і в межах фестивалю ми зробимо перший крок до вшанування його постаті. А у вересні,  коли буде 150-ліття з дня народження Григорія Кузневича, ми продовжимо вшанування скульптора тут у Львові», -  розповів голова постійної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Іван Щурко.

ІА "Вголос": НОВИНИ