Мешканці приєднаних до Львова населених пунктів отримали такі ж пільги, які мали мешканці Львова.

Потреби приєднаних громад обслуговують львівські комунальні підприємства, а коштом спільного бюджету Львівської МТГ відновлюють народні доми та школи. Натомість, що буде із Малеховом, громада якого судилась за своє від’єднання від Львова, поки незрозуміло.

Про це йшлося у ефірі програми “Місто для людей” на радіо “Незалежність” за участі депутата Львівської міської ради від фракції “Європейська Солідарність” Романа Грицевича.

За словами депутата, після об’єднання населених пунктів у єдину Львівську міську територіальну громаду вже немає поділу на міських чи сільських мешканців.

“Звертаються люди із Дублян, із Грибович та інших населених пунктів Шевченківського району. Зазвичай це питання житлово-комунальної сфери, дороги, освітлення та питання, як буде з коштами на наступний рік. Ми зараз всі як одне ціле - Львів та навколишні містечка й села, які примкнули до міської територіальної громади. Будемо скоро приймати бюджет на наступний 2023 рік, намагатимемось раціонально розподілити кошти – немає поділу на міських чи сільських мешканців”, – розповів Роман Грицевич.

В ефірі обговорили також, що мешканці приєднаних сіл можуть користуватися такими ж пільгами, як і мешканці Львова, наприклад, пенсіонери та школярі в оплаті за проїзд.

Відбулися зміни й для місцевих шкіл: директори отримали автономію, мають бюджети на канцтовари та поточні господарські витрати, якими можуть розпоряджатися самостійно.

“Люди з приєднаних громад, з якими я спілкуюсь, задоволені об’єднанням. Вони бачать, як у Львові злагоджено працюють комунальні служби, і розраховують на такі ж послуги у себе. Є позитивні зрушення у народних домах. Наприклад, Збоїщанський народний дім, де зроблено ремонт, замінено опалення, зроблена сцена, там до повномасштабної війни активно функціонували художні гуртки. Кошти з бюджету Львівської МТГ в ці доми надаються і реалізовуються за призначенням. Зараз тривають консультації щодо інших народних домів у селах, щоб їм допомогти, щоб керівники там були на своєму місті”, - додав Роман Грицевич.

За словами директора департаменту міської агломерації ЛМР Юрія Лукашевського, у бюджеті на 2023 рік Львівської МТГ першочергово закладають кошти на допомогу Збройним Силам України.

Передбачають також кошти на ремонт найбільш пошкоджених доріг у приєднаних населених пунктах, а також на приєднання до львівського водогону мешканців Дублян.

У 2023 році також планують завершити проекти, які вже на 90-95% виконані, наприклад запуск басейну у школі Винник.

Нагадаємо, раніше Верховний Суд підтвердив попередні рішення судів першої інстанції та апеляції, якими скасовано розпорядження уряду про приєднання села Малехів до Львівської МТГ. Відповідну постанову Верховний Суд ухвалив 31 жовтня.

З вимогою скасувати низку рішень уряду та ЛОДА про приєднання Малехова до Львівської МТГ влітку 2020 року до суду звернулись Малехівська сільрада та місцевий мешканець Михайло Сіреджук.

Тим часом жителі Малехова брали участь у місцевих виборах того ж року, обирали своїх депутатів в складі об’єднаної громади.

Юрій Лукашевський додав, що у Львівській міській раді зараз не бачать способів втілити рішення суду, оскільки у самому рішенні не прописано механізму, як відмотати все назад.

ІА "Вголос": НОВИНИ