Рівно через місяць до нас завітає святий Миколай. Дітям він принесе подарунки. А ось яка погода нас очікує в ті дні, «Вголос» спробував дізнатися у фахівців, які не є метеорологами, але знають всі народні прикмети та можуть перевірити їх правдивість.

Зайці ще шуби не змінили

Як стверджує директор ДП «Рава-Руське лісове господарство» Антон Косовський, за сухою осінню повинна прийти волога та сніжна зима.  

«Бабачки та ховрашки вже сплять. Мишок не видно. Але лісова звірина ще не змінює свої шубки. Або простіше - не линяє. Тому ще невідомо, чи буде похолодання», - каже лісник.

За його словами, ані зайці, ані лисиці, ані кабан ще своєї шерсті не змінювали. А коли надходять холоди зі снігом, то у тварин включається процес камуфлювання під зимові умови. Заяць-біляк стає білим, русак – трохи посвітлішає. А кабан зчісує стару шерсть аби виростала нова.

«Рослини вже сплять. Період вегетації та посадки свіжих культур вже закінчився», - каже він.

Водночас Антон Косовський радить прислухатися до синоптиків, а не до народних прикмет. Бо, опираючись на прикмети, можна помилитися.

«До прикладу, минулого року у рослин швидше закінчився період вегетації, десь наприкінці жовтня. Цього року ми садили нові дерева у листопаді. Зараз на полях у людей практично не сходить озима», - каже він.

Ведмідь може ходити до кінця грудня

Зоолог Андрій-Тарас Башта у коментарі «Вголосу» запевнив, що святий Миколай прийде. А ось на санчатах чи на возі, цього він допитуватися у ведмедів не радить.

«Ведмедиці, які будуть мати ведмежат, вже залягають в сплячку. Це стається наприкінці листопада та на початку грудня», - каже він.

А ось карпатські ведмеді можуть бродити аж до кінця грудня або початку січня. Зрештою, ведмеді спочатку дочікуються снігу, а вже потім можуть залягти у барліг спати. Але – не завжди. За словами зоолога, минулого року третина ведмедів бродила Карпатами чи не всю зиму і не збиралися залягати у сплячку.

«Це залежить від пониження температури та висоти снігового покрову. Але вони і по снігах можуть ходити. Минулого року я в горах бачив їх сліди і в лютому», - говорить Андрій-Тарас Башта.

Всі ведмеді, які взимку бродять лісами, - самці.

Снігурі ще не прилетіли

Орнітолог Андрій Кийко радить придивитися, чи не прилетіли снігурі. Якщо побачите – то це вже точно буде сніг.

«Снігурі і в нас живуть в Карпатах. Але коли з’являються мігранти з півночі, то це означає, що похолодало і вони прилетіли в пошуках корму. У Чернігівській області снігурів вже бачили багато. А у нас ще не видно», - говорить він.

Окрім снігурів передвісниками холодів є омелюхи та дрозди. Якщо дерева вкриті цими птахами, то це означає що зима наступає на п’яти.

Водночас за його словами, у землі досить сильно ходи риють кроти.

«Це така ознака: якщо кротовиння ще свіже, кроти рухаються, отже вони не очікують холодної зими», - поділився орнітолог.

За його словами, сніг може випасти і розтопитися відразу. А справжня зима зі снігами та морозами надійде аж у лютому.

ІА "Вголос": НОВИНИ