Тільки 6 липня стало відомо про те, що Україна та Китай 30 червня підписали міжурядову угоду щодо співпраці у галузі будівництва інфраструктури та реалізації спільних проєктів. За неофіційною інформацією, завдяки їй Київ отримає від Пекіна 1 мільярд доларів. І нові кредитори при цьому не вимагатимуть від української влади проведення економічних реформ та боротьби з корупцією.

Згідно з повідомленням пресслужби Кабінету Міністрів, угода передбачає розширення співробітництва з метою реалізації спільних проєктів у галузі будівництва інфраструктури. Серед пріоритетів – залізничний транзит, аеропорти, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво.

«Вчора стала відомою інформація, що уряди України та Китаю підписали угоду про надання Китаєм Україні мільярдного кредиту на чергове «велике будівництво», читай - піар-кампанію Зеленського. І корупційну годівничку для його оточення. Бо «ковідний фонд» дуже швидко закатали в асфальт. Навіть половина каденції не минула», - пише у соцмережі екснардеп Олександр Черненко.

Він звертає увагу на той факт, що про угоду з Китаєм публічно повідомили лише через тиждень після її підписання, коли вже сталися витоки інформації у ЗМІ.

 

«Володимир Зеленський так любить голосно повідомляти про свої «перемоги», а тут - повна тиша. Мабуть соромно зізнаватися про такі перемоги», – зазначає екснардеп.
Він нагадує, що в той час, коли готувалася кредитна угода з Китаєм, Україна відкликала свій підпис під міжнародним документом щодо порушення Китаєм прав уйгурів. Цей документ ініціювала Канада і підтримали 30 країн розвинутої демократії. Україна спершу підтримала, а потім відкликала свій підпис. Зробила це також таємно, навіть не повідомивши своїх послів у цих країнах. Про відкликання підпису дипломати дізналися з новин.

«Сьогодні спікери влади з усіх щілини нам розказують, як прекрасно ми живемо без кредитів МВФ. І тут же влада бере мільярд у Китаю. При цьому Китай, на відміну від МВФ, не ставить умовою отримання кредиту реформування країни і боротьбу з корупцією. Навпаки, якраз корупція є рушійною силою співпраці Китаю з будь-якою країною…Що ви там постійно нам розказуєте про суб’єктність, Володимире Олександровичу? Судячи з останніх новин, йдеться про суб’єктність рівня Замбії», - пише екснардеп.

За його словами, в обмін на китайські кредити уряди Замбії та багатьох інших країн світу відкрили доступ Пекіну до надр своїх країн.

Дружба з авторитарним Пекіном

Про загрозу китайського фінансового зашморгу для України попереджає і експерт Сергій Фурса.

«Китай не вимагає від вас змінюватися. У нього інша мета. Китай підтримує свої інтереси своїми кредитами. Тому що під китайські кредити уряд наймає китайську компанію яка привозить китайських робітників і вони будують щось. В результаті, країна отримує порт або дорогу, китайські компанії отримують прибуток, але країна отримує різке зростання боргу. Але проблема китайського боргу в тому, що за ним вам обов'язково доведеться платити. Державі», - зазначає Фурса.

Приклад - це Чорногорія (населення 600 тис. чоловік), яка раптом взяла кредит у Китаю на 800 млн. доларів для будівництва дороги. Для Чорногорії - це божевільна сума. Просто зіставте населення двох країн. Для України це було б еквівалентно одному кредиту в 40 млрд. доларів.

Експерт попереджає, що Китай послідовно реалізує програму в країнах Азії, Африки і тепер діставсь до України. І всюди відбувається різке зростання боргового навантаження. На додаток до інших ризиків.

Сергій Фурса також нагадує, що на даний момент у світі домінує протистояння США проти Пекіна.

«А саме США є нашим основним союзником у протистоянні з Росією. І в нашій Конституції прописані інтеграція в ЄС і НАТО. І ми говоримо, що відстоюємо європейські цінності… Як з цим поєднується дружба з авторитарним Пекіном?» – задає питання експерт.

ІА "Вголос": НОВИНИ