Міненерго просить РНБО запровадити тимчасову заборону на використання вугільними теплоелектростанціями дешевого природного газу та мазуту в якості основного виду палива.

Про це заявила т.в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За її словами, незважаючи на більший економічний ефект від спалювання здешевілого природного газу, така заборона необхідна, щоб у державних і приватних вугільних компаній не забирати ринок збуту, а шахтарі виходили на роботу і отримували заробітну плату.

«В умовах, коли ми живемо в профіцит власних енергоресурсів, неприпустимо використовувати енергоресурси, які не передбачені як проектні для використання», - сказала Буславець.

Вона вважає, що така заборона має бути введена до кінця 2020 року, а про її зняття можна буде говорити в разі поліпшення роботи економіки і зі збільшенням споживання країною електроенергії.

Міністр навела як приклад ПАТ «Центренерго», якому буде потрібно в травні 0,3 млн тонн вугілля, замість закріплених в балансі 0,5 млн тонн. Недовикористані 0,2 млн тонн вугілля були заміщені 136 млн куб. м газу.

«Центренерго» експлуатує 23 блоки (18 – пиловугільні і 5 – газомазутні) Вуглегірської, Зміївської та Трипільської ТЕС сумарною потужністю 7690 МВт. Державі в особі Фонду держмайна належить 78,3% акцій товариства.

Як повідомлялося, компанія ДТЕК видобуває 90% українського вугілля та володіє 70% усіх вугільних електростанцій та найбільшими сонячними та вітроелектростанціями. ДТЕК продає свою електроенергію в Україні на 75% дорожче, аніж у Європі.

Раніше стало відомо, що сумарний борг компанії ДТЕК Ахметова перед державою склав вже понад 1,6 млрд грн, з яких 948 млн грн – це борги за газ, який був відібраний та спожитий.

ДТЕК наростив операційний прибуток на третину, коштів на рахунках збільшилось вчетверо.

ІА "Вголос": НОВИНИ