На порядок денний сесії ЛМР винесли план заходів “Зелене місто”. Виявилось, що “екологічна” ініціатива відкриває шлях для нових кредитів на сотні мільйонів євро.  Нагадаємо, Львів на разі вже має потужне боргове навантаження. Детальніше про ситуацію у матеріалі “Вголос”

“Зелене місто” на кілька сотень мільйонів “зелених” План заходів “Зелене місто” - це комплексна програма для покращення екологічної ситуації у Львові. План заходів направду комплексний, адже містить в собі дуже багато різних напрямків. Розв'язання проблеми утилізації твердих  побутових відходів, покращення якості води та повітря, озеленення тощо. Крім того, “Зелене місто” містить в собі також плани з покращення сталої мобільності, будівництва нових пішохідних та велодоріжок, закупівлю транспорту, тощо. Детальніше з цим можна ознайомитися за посиланням. Питання, де взяти для цього гроші? Автори програми “Зелене місто” називають чіткі цифри, які необхідні для повного впровадження комплексу цих заходів. Загальні видатки на їх впровадження оцінюють у 654 млн євро (21,1 млрд грн за курсом на 08.07.2021). З огляду на те, що бюджет Львова на 2021 рік становить близько 11 млрд грн, виникає питання - де ж взяти ці ресурси?

Автори програми “Зелене місто” пропонують для цього наступний варіант. 37 млн євро - фінансування з міського бюджету, 130 млн євро - залучення приватних інвестицій. Крім того, 487 млн євро планують залучити через гранти та кредити від міжнародних фінансових організацій. На перший погляд, цифра звучить фантастично, а документ має суто декларативний характер - планування на перспективу тих чи інших заходів з покращення екологічної ситуації в місті. Або ні?

Декларація про наміри чи “троянський кінь” для львівського бюджету Якби цей комплекс заходів прийняли то чи міг би він стати правовою основою для нових кредитних запозичень? Голова бюджетної комісії ЛМР Наталія Шелестак, депутатка від фракції “ВАРТА”, у коментарі для “Вголос” заявила, що будь-яка ухвала міської ради має юридичні наслідки. Відповідно, прийняття на сесії цього «екологічного» документу відкриває шлях для все нових і нових кредитів.
Ми дуже часто стикаємось з цією проблемою, коли під якоюсь безбідною програмою вони протягують колосальні видатки для бюджету. Кожен раз вони говорять - то проєкти, то стратегії, ми грошей не хочемо. А потім виявляється, щось пішло на статутний капітал, щось ще кудись - це така класична схема”, - заявила вона.
Юрій Ломага, депутат ЛМР від фракції “Європейська Солідарність”, підтримав свою колегу. У коментарі для “Вголос” він заявив, що депутати неодноразово стикались зі спробою міської влади протягнути чергові кредити чи видатки під “камуфляжем” тих чи інших програм.
Кожна ухвала породжує за собою певні юридичні наслідки, це я заявляю і як депутат і як правник. Вони просто дуже гарно маскуються. На перший погляд, декларативні і правильні програми, які виносять на сесію ЛМР, інколи можуть бути “міною” під бюджет міста, і це багато свідчить про якість роботи виконавчої влади Львова.  Особисто я голосуватиму проти. До того ж бюджетна комісія ЛМР категорично не підтримала таких видатків” - наголосив Юрій Ломага.
Громадська активістка Мар’яна Куц, яка відома боротьбою за якісний транспорт та доброустрій для мешканців Кривчиць, у коментарі для “Вголос” підтвердила, що цей документ може стати підставою для нових кредитів.
Насправді в нас немає декларативних документів, які виносять на сесію. Спершу здається, що це акт погодження, але потім посилаючись на цей акт місто бере гроші. Тут реально хочуть залучити сотні мільйонів кредитних коштів. По суті саме під це реально даний документ і може бути розроблений” - зауважила вона.
 

Нагадаємо, на сесії 20 травня пан Олег Іщук,  керівник департаменту фінансової політики ЛМР, заявив, що наступного року для сплати всіх боргових зобов’язань міста необхідно буде понад 1 млрд 100 млн гривень. “165 млн – то відсотки, 265 млн – виплата по гарантіях комунальним підприємствам і 674 млн – це тіло кредиту”, – зазначив він. 

ІА "Вголос": НОВИНИ