Міськвиконком Львова рекомендує забудовникам долучитися до благоустрою території та створення соціальної й інженерної інфраструктури навколо новозбудованих багатоквартирних будинків. А також залучати митців Львова  для створення індивідуального обличчя кожного будинку чи новозбудованого кварталу.

Таке рішення сьогодні ухвалив міськвиконком Львова. Називається воно «Про заходи забезпечення збалансованого  будівництва та розжитку соціальної інфраструктури на території Львова».

За словами заступника міського голови Львова з містобудування Любомира Зубача, це рішення зумовлене тим, що будуючи багатоповерхові житлові будинки, забудовники не дуже переймаються соціальною інфраструктурою.  Адже Верховна Рада скасувала пайовий внесок на розвиток соціальної інфраструктури. І місто тепер повинно вишукувати кошти само.

Тож, відтепер як тільки забудовники отримають дозвіл на освоєння земельної ділянки, управління архітектури та урбаністики, освіти, а також інженерного господарства Львова повинні проаналізувати мікрорайон, де вестиметься будівництва, визначити яких садочків, шкіл, інженерних мереж, доріг  та іншого тут бракує.  І вже коли забудовник звернеться до виконкому за дозволами на будівництво, йому запропонують долучитися до розв'язання цих питань.

«Ми не можемо змусити забудовника брати участь у будівництві соціальної інфраструктури. Ми можемо їм тільки рекомендувати долучитися до цього. Як правило, забудовники не заперечують», - каже Любомир Зубач.

Як зауважив секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак, до цього рішення виконкому ще розроблять ухвалу ради, в якій чітко пропишуть яке соціальне навантаження повинні нести забудовники.

"На жаль, багато забудовників нехтують цим. Нехтують потрібною кількістю місць, громадською забудовою, нехтують інвестування у дитячі садочки та школи", - каже він.

ІА "Вголос": НОВИНИ