Мешканці мікрорайону Голоско, активні львів’яни та місцеві депутати дискутували щодо майбутнього вілли Статкевича. Що саме там має бути: садочок, молодіжний центр, домівка Пласту чи community center Голоско? «Вголос» дізнавався у що переродиться культурна пам’ятка на Замарстинівській, 213.


Вілла Статкевичів, збудована на початку минулого століття та у 1993 році внесена до переліку пам’яток, уже тривалий час привертає увагу львівських забудовників, фігурує в судах. У 2019 році будівлю було виключено з переліку пам’яток з незрозуміло-помилкових причин, проте вже у 2020-му віллу повернули до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Як повідомляє депутат міської ради з ВО «Свобода»  Любомир Мельничук, «на попередній сесії ЛМР , завдяки активній підтримці громади та більшості депутатського корпусу ми прийняли рішення про збереження вілли Статкевича та унеможливлення забудови на вул.Замарстинівській, 213» .

Депутатка від фракції «Європейська Солідарність» Уляна Пак підтверджує те, що забудови на місці архітектурної пам’ятки не буде.

«Сьогодні власник будівлі вілли, який мав на меті побудувати на її місці багатоповерхівку, повідомив громаду про те, що відмовляється від попередніх планів та передає історичну будівлю у комунальну власність міста внаслідок знайденого порозуміння із міською владою», - говорить Уляна Пак.

Міська влада, громадський сектор та сусіди вілли, мешканці Голоско мають різне бачення, чому будівля має служити. Проте, усіх об’єднує спільна ідея – зберегти архітектурну пам’ятку та дати їй нове життя. Влада за те, щоби тут була домівка Пласту, місцеві виступили за облаштування на районі центру дозвілля для дітей і дорослих, а громадський сектор – за створення нового молодіжного центру.

У результаті вчорашньої дискусії лунали ще декілька ідей щодо майбутнього пам’ятки: дитячий садок, мистецький центр, інтерактивна бібліотека, волонтерський хаб, центр неформальної освіти та гурткової діяльності для дорослих та ще багато іншого.

 «Місцева влада за те, щоб віддати приміщення Пласту. Насправді воно потрібне, адже у Шевченківському районі є багато пластунів, які не мають свого приміщення і змушені їздити у центр. Проте, як говорять самі пластуни, з цілої вілли їм вистачить і двох кімнат. », - зазначає пластун та громадський активіст Львівського Молодіжного Клубу Максим Туркевич.

Свої амбіції щодо історичної кам’яниці активно висуває Львівський молодіжний центр. Керівник центру, Олег Малець повідомляє, що на місці історичної вілли бажають звести «молодіжну віллу».

«Місце з реально багатою історією, яке має шалений потенціал стати новим ціннісним молодіжним центром Львова. Зараз головне запустити усі можливі процеси. З яких чи не найважливіший –  концепт, ну і ясна річ «зафіксувати» локацію за «молодіжним центром», - заявляє Олег Малець.

Мешканці Голоско підтримують ідею зведення на місці вілли дитячого садка, якого, тут бракує.

«Я за дитячий садочок. Катастрофічно його бракує в цьому районі. Сам Стецкевич, який все життя опікувався дітьми точно був би за!» - коментує мешканець Олег.

Що ж тут постане у кінцевому результаті – питання поки залишається відкритим. Під час дискусії було вирішено зустрітись повторно через два тижні, аби вже більш детально обговорити усі варіанти.

ІА "Вголос": НОВИНИ