У Моршині з квітня триває пілотний проєкт Міністерства охорони здоров’я щодо одночасного вакцинування населення. Станом на сьогодні 70% мешканців міста пройшли повний курс вакцинації.

“Вголос” дізнався, як виникла ідея масштабного вакцинування у невеличкому курортному містечку та як проходить ця масова кампанія.

Моршин - бальнеологічний курорт України з 1878 року. Місто славиться своїми мінеральними водами та санаторіями. Але  через пандемію коронавірусу курортне життя тут було зупинилося. Щоб повернути містечко до звичного “темпоритму”, керівники  вдались до експерименту. 

За словами міського голови Моршина Руслана Ільницького, керівництво міста звернулося  листом до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням провести масову вакцинацію мешканців міста і аргументували необхідність такого експерименту. За тиждень спілкування, керівник уряду дав розпорядження Міністерству охорони здоров’я та Львівській облдержадміністрації щодо дій. І Моршин став першим містом, яке отримало можливість масової вакцинації в Україні.

Щодо мотивації, то тут економічна складова мала велике значення. В квітні 2020 року майже всі санаторії Моршина були закриті. Ми провели добру інформаційну кампанію. Медики власним прикладом заохочували людей вакцинуватись та пояснювали своїм пацієнтам усе, що стосується  щеплення»,- розповів Руслан Ільницький.

Та додав,  що було важко зорганізувати містян для вакцинації. Основна проблема полягала в необізнаності людей щодо вакцини. Але місто розробило багато рекламно-інформаційних  матеріалів: флаєри, намети, біг-борди, плакати. Окрім того, сімейні лікарі телефонували своїм декларантам по 5-6 разів і аргументували необхідність вакцинації.

 До старту проєкту у Моршині були вакциновані неповні чотири сотні мешканців (загалом у місті проживає 4239 людей, 800 із них - діти до 18 років - ред), за два тижні після – 45%, за місяць – 62%. Сьогодні 70 відсотків населення Моршина вакцинувалось повністю, ще 3 % отримало першу дозу вакцини.  80% працівників санаторіїв отримали щеплення в перші два тижні вакцинації.

 

“Для нас вакцинація - це створення більш безпечних умов для проживання місцевого населення і перебування відпочивальників. Відтак ми виходимо з економічної кризи, у яку зайшли під час коронавірусної інфекції. Всі санаторії у місті зараз працюють. Більше того, вони майже повністю заповнені”,- зазначає міський голова.

 

Як каже керівник департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, Моршин - це хороший приклад ініціативи керівника територіальної громади щодо здоров’я мешканців.

Орест Чемерис

 

 “Коли здорове населення працює - відповідно громада розвивається. Це хороший приклад, який прозвучав на всю Україну”,- розповідає  Орест Чемерис.

І додає, що ситуація із захворюванням  на COVID-19  на Львівщині погіршилася. Динаміка госпіталізації за останній тиждень зросла на 22%. Ліжкова мережа заповнена на 5,6 відсотка, проти 4,4 % минулого тижня.

 Пацієнти, що поступили в лікарні - це люди середнього віку - 35 років. Як правило  у них немає жодних супутніх захворювань. Поступають з діагнозом “двобічна пневмонія”. Більшість хворих потребує кисневої підтримки. 

Загалом у Львівській області  за період вакцинації було проведено більше 472 тисяч щеплень. Одною дозою вакцини вакциновано 300 тисяч осіб. 172 тисячі отримали повний курс вакцинації. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ