Від сьогодні, 16 липня, в Україні набувають чинності частини друга та шоста статті 27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це «Вголосу» повідомив активіст та мовний захисник Святослав Літинський.

Зокрема, відтепер усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), органів влади, державних та комунальних підприємств, підприємств, які здійснюють продаж товарів, українських ЗМІ, інтернет-магазинів повинні основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

За його словами, інтернет-ресурси окрім української мови можуть мати версії й іншими мовами, в тому числі й російською. Проте українська мова – головна.

Також всі комп’ютерні програми, які встановлюються на товарах, що реалізовуються в Україні, повинні мати україномовний інтерфейс.

«Це – дуже важливо. Якщо ви купуєте якийсь товар, який має комп’ютерний інтерфейс, наприклад автомобіль, чи сучасні пральні машини, чи мультиварки, там повинен бути інтерфейс українською мовою. Якщо такого нема, то це вважається недоліком і можна стягувати один відсоток вартості товару в день з продавця. Це – дуже багато», - зазначив він.

Активіст зауважив, що торговим мережам та виробникам було дано три роки пільгового періоду, протягом яких можна було підготуватися до набуття чинності мовного закону та замінити комп’ютерні програми у товарах на українську мову.  

На порушників закону очікують штрафи. Але тільки за повторне порушення закону. Тобто, спочатку порушника попередять та дадуть змогу виправитися. А ось після повторного порушення його штрафуватимуть. Розмір штрафу становить від 3400 до 7500 грн, якщо порушення вчинено вперше. Якщо порушення повторюватиметься, то накладатиметься штраф від 7500 до 11900 грн.

Водночас за словами Святослава Літинського, мовні патрулі не будуть ходити щоби перевірити дотримання законодавства – їх просто не передбачено. Тому про порушення можуть сповіщати самі громадяни. Для цього треба надіслати скаргу онлайн.

Скаргу розглядатимуть протягом місця. І якщо порушник виправить порушення протягом цього часу, то це буде означати, що мети досягнуто.

«Мета закону – не штрафувати, а дати можливість отримувати українцям всю інформацію українською мовою», - каже мовний захисник.

ІА "Вголос": НОВИНИ