Батькам, які мають дітей до трьох років, але вирішили виходити на роботу, український Уряд обіцяє компенсацію з держбюджету за послуги няні.  Розмір цієї компенсації – «дитячий» прожиткової мінімум, який в Україні становить 1 626 грн. Для порівняння, мінімальні ринкові розцінки на послуги няні коливаються у районі 10 тис. грн на місяць.

Як пише «Страна.ua», щоб претендувати на бюджетні доплати, потрібно пред'явити офіційний договір з нянею або фірмою, що надає послуги домашнього персоналу. Плюс – додатковий пакет документів. Ці вимоги прописані в постанові Кабміну «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років »муніципальна няня«, затвердженому на засіданні уряду 29 січня.

Цікава передісторія проекту »муніципальна няня«. Як розповів міністр соцполітики Андрій Рева, в минулому році, напередодні дня захисту дітей 1 червня, »ми в уряді почали думати, чого б хорошого зробити для підростаючого покоління". В результаті чиновники накреативили дві ідеї – дарувати батькам новонароджених дітей бебі-бокси і профінансувати нянь. До слова, обидві ідеї не зовсім нові – влада підгледіла їх у європейських колег.

Тоді перемогли бебі-бокси.

Чи допоможуть молодим батькам няні від держави.

1,6 тис. З «загального казана»

Проект «муніципальна няня» офіційно затвердили ще в травні 2018 року, але відтермінували його запуск до 1 січня 2019 року. Попередньо Кабмін повинен був розробити порядок виплати компенсацій на нянь, що, власне, і було зроблено в останньому урядовій постанові.

Як сказано в пояснювальній записці, останнім часом в Україні падає соціальний добробут сімей, зростає число малозабезпечених сімей та соціальне сирітство. У зв'язку з цим «є необхідність удосконалити існуючу систему підтримки сімей, розвитку відповідального батьківства та створити умови для поєднання батьківських і трудових обов'язків». В уряді впевнені, що вирішити всі ці проблеми зможе державна допомога в розмірі прожиткового мінімуму на дитину до 6 років, а це на даний момент 1 626 грн у місяць. Примітно, що раніше в інтерв'ю міністр Андрій Рева озвучував цифру в 2 тис. грн, але, очевидно, 374 грн. втратили «по дорозі».

За розрахунками Кабміну, на компенсації за нянь знадобиться приблизно 500 млн. грн. Це за умови, що послугою скористається 25 тис. сімей. Пропонувалося, щоб на дітей з інвалідністю суму збільшили вдвічі, але ця правка була не врахована. Як і поправка щодо включення до списку претендентів на компенсації сімейні дитячі будинки, які виховують усиновлених дітей – їм муніципальні няні не передбачені.

Цікаво, що всі витрати чиновники хочуть перекласти на місцеві бюджети. Місцевим чиновникам доведеться вишукувати ці суми із загальної субвенції на допомогу малозабезпеченим сім'ям, особам, які не мають права на пенсію, інвалідам та ін. І це перше вразливе місце нових компенсацій – субвенції нерідко приходять на місця з запізненнями і не в повному обсязі. А якщо місцевим чиновникам доведеться вибирати, кому віддати гроші – самотній бабусі без пенсії або сім'ї, якій не вистачає на няню, швидше за все, пожертвують саме компенсацією на нянь.

Як отримати гроші на няню

Щоб отримати компенсацію на няню, потрібно діяти за такою схемою: знайти няню, зареєстровану як фізособа – підприємець або офіційно працює в спеціалізованій фірмі, укласти з нею договір із зазначенням обсягу надання послуг і зарплати.

Потім потрібно подати до місцевого підрозділу соціальної служби пакет документів – заява про надання послуги муніципальної няні, заяву про перерахування коштів із зазначенням банківського рахунку, документи, що підтверджують витрати на послуги няні (чек, виписку з банку і ін.). Плюс – свідоцтва про народження дитини, копії паспортів та ідентифікаційних кодів батьків. Органи соціального піклування розглядатимуть заявку 10 днів, перевіряючи в разі необхідності надану їм інформацію. А протягом трьох днів після прийняття рішення про нього інформують заявника.

Гроші обіцяють перераховувати щомісяця. Але точно також – щомісяця, до 5 числа кожного місяця, ви повинні будете надати квитанції про розрахунок з нянею. Також потрібно повідомляти чиновникам про будь-які зміни в договорі з нянею.

«Виходить, якщо няня не підійшла – наша пісня гарна й нова, починаймо її знову – всі документи потрібно готувати знову. Законодавці вирішили, що у молодих сімей досить вільного часу і сил на все це? Заради 1 628 гривень щомісячної допомоги», – дивується експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

Крім того, якщо раптом виявиться, що вам було сплачено зайві кошти, їх потрібно буде повернути до бюджету, йдеться у Порядку надання компенсацій.

Як вважає глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, процедура не дуже проста для середньостатистичної матусі. Бігати по соціальним службам, вибиваючи копійчану компенсацію, багато хто може просто не захотіти. «Якби погашали хоча б 50% вартості послуг няні, тоді інше питання. А з нинішньою сумою багато сімей можуть відмовитися. Плюс – є ризик місцевих нюансів. Пакет документів можна подати в електронному кабінеті, без спілкування з чиновниками. Тобто, зберігається вплив на процес »людського фактора«, – говорить Забловський.

У зауваженнях до проекту Мін'юст вказав, що в Порядку немає переліку причин, за якими органи соціальної опіки можуть відмовити в наданні компенсації, але така можливість все ж передбачена. Це дозволяє ділити держдопомогу в ручному режимі. Втім, в підсумковій версії документа це зауваження не врахували. Мін'юст має зауваження і до форми договору з нянею – в Порядку мова йде про якусь »угоду«. Але в Цивільному кодексі такого поняття немає, в зв'язку з чим документ потрібно допрацьовувати.

»Оскільки форма документів не додається, сім'ї доведеться або писати договори самим (з загрозою переробки і нового «кола пекла»), або платити юристу за складання документа", – говорить аналітик Тетяна Пашкіна.

Няні – проти

Але найслабшою ланкою в придуманому державою ланцюжку можуть виявитися няні. Щоб сім'я отримала компенсацію, потрібно знайти няню, оформлену як фізособа – підприємець або ж офіційно працевлаштовану, а це може виявитися проблемою. Більшість нянь працюють "на себе", тобто, шукають сім'ю або кілька (в залежності від завантаження) і отримують оплату за свої послуги готівкою. Няня з офіційною трудовою книжкою від спеціалізованого агентства коштує на 20-30% дорожче – не менше 15 000 грн у місяць. І компенсація від держави в 1 6000 грн ситуацію не рятує – сім'ї все одно доведеться переплачувати.

Але навіть якщо переконати "свою" няню оформити ФОП, її послуги автоматично подорожчають.

"Із зарплати в 10 000 грн потрібно буде платити 5% податку та ЄСВ близько 800 грн, тобто, всього 1 300. Це практично покриває державну компенсацію", - говорить Забловський.

Плюс – такі няні стають автоматично "видимими" для держави – їх зарплати будуть враховуватися при оформленні субсидії та інших виплат, що влаштовує далеко не всіх виховательок. До речі, легалізація самозайнятих нянь і поповнення за їх рахунок дефіцитного Пенсійного фонду також була однією з причин запуску програми.

За словами Пашки, зараз зарплати нянь в Україні стартують від 5 000 грн в Дрогобичі до 28 000 грн в сім'ю, яка проживає на Печерську.

"Якщо няня хоче нормований робочий день, їй пропонують співпрацю дитячі кімнати ресторанів і дитячі центри. Зарплата там нижче – 6-10 000 грн, зате і зайнятість не така напружена. А якщо няня захоче працевлаштуватися за кордон, її чекають російськомовні і україномовні сім'ї в Лондоні, Баку, Швейцарії та Естонії на зарплату від 30 до 63 000", – розповіла Пашкіна.

Видання поспілкувалося з Лідією Володимирівною, яка раніше працювала вчителькою молодших класів в одній зі столичних шкіл, але вже кілька років доглядає за двома дітьми.

"Я офіційно ніде не оформлена і не стою на біржі. Отримують 20 тис. грн в місяць, працюю повноцінний день з 9 до 19, плюс бувають виїзди по вихідним, але за додаткову плату – 1 000 грн в місяць. Нічого змінювати не хочу. Якщо запропонують оформити ФОП, буду шукати іншу сім'ю, пропозиції на ринку є", – розповіла вона.

"Так що пропозиція влади цікаво хіба що для жінок передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для пенсії", – вважає Забловський.

Андрій Рева називав ще один аргумент, який теоретично може переконати батьків шукати офіційних нянь – в цьому випадку виховательку в разі чого можна буде притягнути до відповідальності за неякісні послуги. Але що переважить – можливість "притиснути" няню або можливість на ній заощадити (і знайти гідного кандидата за рекомендацією) – поки неясно.

А деякі експерти побоюються, що програма "муніципальна няня" може стати першим кроком щодо скасування виплат по догляду за дитиною. Мовляв, якщо батьки працюють, і користуються послугами няні і компенсаціями з бюджету, платити декретні зовсім не обов'язково.

ІА "Вголос": НОВИНИ