Голова Організації українських націоналістів Богдан Червак відповів на заяву Об'єднаної єврейської общини України щодо «антисемітизму» Юрія Липи, Івана Липи та Андрія Мельника.

Про це він заявив у коментарі «Вголосу».

«По-перше, немає історичних підстав звинувачувати Юрія Липу та інших українців, про яких йдеться у подібних заявах, у тих злочинах, які зазначено. Навпаки, Юрій Липа, Іван Липа і голова ОУН полковник Андрій Мельник зробили неоціненний вклад у здобуття Україною незалежності. Мельник очолював ОУН, яка поклала за ідею незалежності України тисячі своїх життів. Зокрема Олег Ольжич, наприклад, був закатований німцями. Тобто звинувачувати їх у співпраці з німцями є нелогічно. Українських націоналістів катували у Бабиному яру та в Заксенхаузені. Тому такі звинувачення є аморальними і не є історичною правдою», - сказав Богдан Червак.

«По-друге, Україна є незалежною державою і ми здобували цю незалежність для того, щоб бути господарями на своїй землі. У тому числі й у питаннях історичної пам’яті. Жодна інша країна не сміє вказувати нам, яких героїв треба шанувати, а яких ні. До речі, Україна такого не робить стосовно будь-якої країни, зокрема Польщі чи Ізраїлю, які час від часу «махають нам пальчиком» і лізуть у наші справи. Якщо ми не втручаємося у внутрішні справи інших країн, то і вони не повинні втручатись у внутрішні справи України», - додав голова ОУН.

«По-третє, незалежно від того, які заяви будуть оприлюднюватися і які країни будуть мати до нас претензії, українці, які відновили свою державність у 1991-му році, будуть вшановувати героїв, які за цю незалежність віддавали життя. Нехай в цьому ніхто не сумнівається, бо це є наші герої і ми нікому не дозволимо паплюжити їхню пам’ять», - підсумував він.

Більше читайте тут: Герої чи злочинці: «Євреї відчули, що до влади прийшли люди, далекі від української ідентичності»

ІА "Вголос": НОВИНИ