Колишній міністр економіки України Володимир Лановий розповів, як має діяти українська влада, аби вберегти державу від економічної кризи.

Про це він розказав у коментарі для ІА «Вголос».

«В таких умовах за рахунок держави і скорочення різних державних витрат необхідно допомогти малозабезпеченим громадянам, в усьому світі так робиться. Це не просто допомога малому та середньому бізнесу, це саме допомога споживачам. Це повинні бути як прямі, так і непрямі субсидії чи преференції. До прикладу, на заході відмінили плату за житлово-комунальні послуги у найбільш кризові моменти цієї пандемії. Потрібно вживати заходи, аби люди, витрачаючи гроші на лікування та свої потреби, економили на іншому», - пояснив Володимир Лановий.

«Тому, по-перше, треба позбутися надзвичайного навантаження на бюджет. Поточний бюджет дуже багато грошей витрачає на погашення зовнішнього і внутрішнього боргу. Третина бюджету йде на дуже високі відсотки, які становлять 20% і більше. Для того, щоб скоротити ці видатки, необхідно оптимізувати борговий портфель. Це можна зробити за рахунок продовження терміну виплат, зменшення дорогих кредитів і таке інше», - додав ексміністр.

«Друге – це скорочення видатків на бюрократію. Наша влада на це витрачає приблизно втричі більше грошей, ніж нормальні європейські країни. Починаючи із кількості міністерств, закінчуючи кількістю корпорацій, комітетів і так далі. У нас трирівнева система управління, а навіть у Радянському Союзі говорили про дворівневу. У Міністерстві інфраструктури, наприклад, є автомобільний департамент, департамент авіації, держкомітет авіації і багато іншого. Так от, вони всі одне одному звітують, складають довідки «нагору» і таким чином ускладнюють свою роботу2, - продовжив він.

«Наступний момент – це створення робочих місць. Якщо їх не буде, то не буде ні виробництва, ні ВВП, ні зарплат, ні інвестицій. Малий і середній бізнес у цьому питанні попереду, оскільки він перший підхоплює інновації. Такі підприємства повертають свої кредити на відміну від холдингів олігархів, які реструктуризують свої великі борги, навіть побувавши у дефолті», - підсумував Лановий.

Читайте детальнішу інформацію у статті «Чи переживе українська економіка ще один карантин?»

ІА "Вголос": НОВИНИ