Антикорупційні органи працюють неефективно. І на це все – САП, НАБУ – ми витратили уже більше 12 мільярдів гривень за останні п’ять років. Їхня ефективність дорівнює нулю. У приватному бізнесі їх би давно уже позвільняли, але прикро, що держава не рахує кошти і викидає їх на вітер.

Про це у інтерв'ю сказав адвокат Сергій Войченко.

"Ці антикорупційні органи створили без терміну тривалості їх роботи. Тобто, наші «західні партнери» цим самим вже натякають, що ми корупцію ніколи не поборемо. Бо якби були дані терміни – добитись за 10 років якихось рішень – все було б по-іншому. Детективи НАБУ, які отримують по 60-70 тис. грн. зарплати, допускають точно такі самі помилки, як слідчий райвідділу поліції, котрий працює за 5-6 тисяч гривень. Ну добре, дехто скаже, що я адвокат і мені це вигідно. Але давайте тоді так: НАБУ розслідувало близько 140 справ про незаконне декларування. На одну справу призначають мінімум по три детектива і три прокурора . У кожного детектива зарплата по 70 тис. грн. – це 210 тис. грн.. У трьох прокурорів зарплата по 90 тисяч гривень, а це вже – 270 тисяч гривень. Отже на це в місяць платники податків витрачають 480 тисяч гривень. Паралельно платники податків витрачають гроші на отримання апарату, приміщень. Нехай це буде ще плюс 20 тисяч гривень. Тобто уже півмільйона нам коштує розслідування такої справи. Розслідування може тривати до 3 місяців, а це вже півтора мільйони гривень. Далі – суд, який слухає цю справу. Її слухає троє суддів, у яких зарплата по 150 тис. грн. Через півроку з’являється вирок, який коштував державі величезних грошей. А що отримує держава? Штраф у розмірі 50 тисяч гривень і все. Яка ефективність? Що вони ловлять? До того ж наші антикорупційні органи влаштовують провокації. Як би там комусь не подобався Розенблат, але агент Катерина його ж спровокувала, а він нічого не збирався брати. Тобто якби не штучно створена ситуація, то і не було б взагалі нічого. Навіть у справі нардепа від «Слуги народу» Юрченка присутня провокація.

А тому я б на місці президента просто все ліквідував: і САП, і НАБУ, і Вищий антикорупційний суд. А їх повноваження передав до Офісу Генерального прокурора, Державного бюро розслідування та судів загальної юрисдикції. І те, що мені скажуть, що це вимога наших західних партнерів, то вам скажу так: якщо вони піклуються про розвиток нашої економіки, борються з корупцією, то назвіть хоча б одного нашого західного партнера, який би повернув нам гроші, які наші корупціонери вивезли до них. Проблема корупції в Україні криється у самих українцях. Бо ми всі проти корупції, але в разі чого ми згадуємо про кума, який може усе «порішати». Не платіть, почніть з себе", - пояснив Войченко.

ІА "Вголос": НОВИНИ