Львівські митці розповіли «Вголос» про позитивний вплив таких занять. Як творчі майстеркласи змінюють ставлення до об’єктів мистецтва та популяризують місцевих майстрів.


Ліпнина, гончарство, розпис тарілок і глечиків, абстрактне мистецтво, станкова графіка – такі заняття все частіше обирають і дорослі, і діти для саморозвитку, чи як спосіб відпочинку.

У Львові пропонують вчитись творити своїми руками багато творчих студій, зокрема платформа розвитку та самовираження сучасного мистецтва «A.space», простір сучасного мистецтва «ART AS», художня галерея «PM Gallery», художня школа «Viva Vox Art», LLike Art та інші.

Ціна за один майстерклас коливається в межах 200-500 грн, залежно від виду заняття. Як свідчить попит, львів’яни готові платити за це гроші.

Арт-кураторка платформи розвитку та самовираження сучасного мистецтва «A.space», львівська художниця Ярина Пазина поділилась із редакцією «Вголос» ідеєю та метою проведення мистецьких воркшопів.

«Основна ціль «A.space» – це популяризація мистецтва, це піднесення Львова як культурної столиці. Ми побачили проблему, що тут розвинений туризм, але дуже мало говорять про мистецтво і дуже мало тут мистецтво продається… На виставках люди не дуже хотіли купувати роботи і ми, власне, почали думати, чому так. Є популярна фраза: «В принципі, я сам так зможу!». Тому ми дали можливість людям пробувати», - розповідає художниця.
[media=62015,62017,62020]

Ярина Пазина наголосила, що такі майстеркласи відіграють значну роль у покращенні сприйняття мистецтва широкою авдиторією. Адже будь-хто може спробувати себе у творчому амплуа. А відтак – відчути цінність такої роботи та її особливості.

«Так людина може оцінити роботу майстра, спершу спробувавши щось зробити самотужки.А відтак ми розуміємо, що людям цікаві воркшопи і вони починають платити за мистецтво. Популяризується й митець, який проводить воркшоп, люди цікавляться його роботами» -  зауважує Ярина Пазина.
Як зазначає художниця, такі майстерки не лише корисні людям, які хочуть навчитись щось творити своїми руками. Крім того, вони  позитивно впливають на популяризацію львівського мистецтва та майстрів, сприяють підвищенню ціни і продажів мистецтва. А саме мистецтво стає ближчим і відкритішим до своїх глядачів та учнів.
«Власне, мистецькі майстеркласи набирають популярності, бо самі митці почали їх проводити, почали не приховувати чим вони займаються і мистецтво стало не жадібним. Колись художники сиділи по майстернях, вишукували найбільш талановитих учнів і з ними працювали. Зараз люди більш відкриті і мистецтво відкривається зі сторони ремесла», - говорить Ярина.
Мисткиня зауважує, що часто ми не помічаємо мистецтва у буденному житті. Адже інколи з поміж повсякденних речей можна зустріти справжні шедеври.
«Посуд, одяг – це так само мистецтво. Тому, думаю у Львові це буде тільки популяризуватись і ми зі своєї сторони будемо знаходити все більше нових і цікавих майстрів і популяризувати свої ідею надалі», - підсумувала вона.
 

Фото з майстер-класу

ІА "Вголос": НОВИНИ