Сьогодні у Львові нарешті розпочати демонтаж останніх елементів скульптурного комплексу Монументу слави на вулиці Стрийській – фігури радянського воїна  та так званої «Батьківщини-матері».

Ці фігури, як і всі інші елементи монументу, які були демонтовані раніше, перенесуть у музей «Територія терору».

Очікується, що роботи завершать за кілька днів. Вартість демонтажу оцінюють у 300 тисяч гривень.

Нагадаємо, що цей монумент у 1969 році спорудили на місці поховань військових, які загинули під час Першої світової війни та у 1941-1944 роках. Це були солдати та офіцери російської та німецької армій. Поховань солдат радянської армії тут не було. Але це не завадило у радянські часи спорудити тут меморіал в пам'ять радянських військ. Монумент виготовили з бронзи, граніту та кованої міді. Автори пам’ятника скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько, Ярослав Мотика, Олександр Пирожков та архітектори Мирон Вендзилович, Аполлон Огранович.

Після здобуття Україною Незалежності активісти почали вимагати демонтувати цей пам’ятник. Адже до часу, коли в Україні заборонили комуністичну партію, адепти совка влаштовували тут акції. Так, у 2011 році на площі коло цього монументу комуністи та соціалісти намагалися вшанувати 90-ту річницю жовтневого перевороту. Проте їм завадили представники партії «Свобода» та Конгресу українських націоналістів. Члени ВО «Свобода» закидали ідеологічних противників яйцями, спорудили шибеницю та спалили червоні прапори. Суперечки переросли у бійку.

Аби хоч якось примирити опонентів, міська влада Львова перейменувала пам’ятник у «Монумент переможцям над фашизмом», в надпис «Слава советской армии» замінила на «Переможцям над нацизмом».

Проте активістів Львова не влаштовували такі половинчасті заходи і вони все одно вимагали демонтувати монумент. У травні 2007 року міськрада створила комісію, яка розглядала можливість знести меморіал. Проте комісія працювала як мокре горить.

Потреба знести меморіал постала з новою силою з початком російсько-української війни. Проте й тоді міська влада шукала шляхи як цього уникнути, пояснюючи, що у монумента немає господаря, він не перебуває ні в кого на балансі і невідомо хто платитиме за роботи. Але коли від стели почала відпадати мармурова плитка, загрожуючи тим, хто проходив повз меморіал, то було вирішено таки демонтувати.

Перший етап демонтажу відбувся у грудні 2018 році. Вже наступного, 2019 року у лютому тут зняли п’ять горельєфів на честь радянських солдатів. А у березні знесено стелу та демонтовано радянську зірку.

Тепер вже знімають і останні два елементи. З цієї нагоди активісти, учасники російсько-української війни, навіть відкоркували пляшку шампанського.

Власне, прискоритися з демонтажем монументу львівських чиновників змусило те, що до святкування 30 річниці Незалежності України Львівська обладміністрація має намір встановити тут флагшток за 12 млн гривень.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», атрибут радянської влади – радянська зірка – ще залишилася на Марсовому полі у Львові. Але і її мають намір демонтувати.

ІА "Вголос": НОВИНИ