Про це повідомляє прес-служба міської ради Рогатина.

Зазначається, що бідон з документами знайшли троє місцевих жителів - Володимир Дзера, Василь і Тарас Веркальці. Чоловіки відпочивали у лісі між Руда та Воронів.

«Це трапилось у суботу, 12 січня, - зауважує Василь Веркалець. - Ми прийшли, щоб провести добре час, а доля подарувала під Старий Новий рік такий подарунок».

Повстанський бідон був закопаний на невеликій глибині - 15-20 см. Про винятковість знайденої речі чоловіки зрозуміли одразу, побачивши кришку нетрадиційної форми.

«Ми вирішили розкопати знахідку, аби пересвідчитись, що вона не була порожньою. Відкрили, побачили підручник історії та документи УПА, тому забрали все з собою», - розповів Володимир Дзера. -

Вже дорогою додому чоловіки вирішили віддати архів у для опрацювання професіоналам. Уже в понеділок повідомили про нього керівника Рогатинського історико-краєзнавчого музею «Опілля» Ольгу Благу та попросили передати цінні речі у відповідний заклад, що займається вивченням і збереженням такого роду матеріалів.

17 січня генеральний директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий прийняв знайдені матеріали на збереження й оцифровування. Незабаром з ними можна буде ознайомитися на сторінці Електронного архіву Українського визвольного руху.

«Побіжний огляд знайденого дозволяє стверджувати, що матеріали містять дані про діяльність УПА на теренах Львівської, Тернопільської областей та Закерзоння. Можна припустити, що вони були передані для головнокомандувача Романа Шухевича, який довгий час перебував на Рогатинщині. Серед давніх артефактів виявлено унікальний шарж головнокомандувача, імовірно, виконаний чорнилом. Низку документів радянського зразка, трофеї, до прикладу, плакат чеською мовою, звіти та протоколи служби безпеки. Крім того, фінансова звітність та касова документація», - стверджує Руслан Забілий.

Сам бідон, де зберігалися цінні документи, та окремі персональні речі з нього  залишаться у Рогатині. Щоправда, наразі їх теж необхідно відреставрувати. Варто відзначити й те, що відкривачі «рогатинського скарбу» за унікальну знахідку не просили жодної винагороди, адже бачили її у інших моментах, а саме, у можливості «більш детально вивчити історію краю».

Жителі Рогатина, які знайшли бідон.

Виявлені документи УПА.

ІА "Вголос": НОВИНИ