Сьогодні багато розмов про субсидії і пільги. Насправді це повний маразм. Спочатку ми вас обкрадемо, а потім дамо копійчину, щоби не виздихали. Та й то не всім. Натомість, формування цін на газ, тепло й електроенергію  таємниця, котру охороняють як сакральний артефакт влади. Ось зростає плата за електроенергію на 20%, а чому на 20, а не на 17,5, чи 21,3? Хто заробляє на зростанні тарифів, держава? Ні.

Як тільки ви, зі самого рання, пішли до кльозету й включили лампочку ви вже заплатили котромусь із доморощених олігархів, у кращому випадку. У гіршому – Кремлю, бо постачають нам електроенергію колись державні обленерго, а нині власність обмеженого кола широковідомих осіб, серед яких є яскраві представники Московської імперії.

Скажімо, львів'яни та прикарпатці можуть собі вчепити у виходку на дверях портрети Ігора Суркіса, та тужачись, або полегшуючи своє «достоїнство», рахувати скільки той добродій заробив під час проходження цих природніх процесів. Одесити можуть собі розклеїти цілу галерею з представників країни-агресора Міші Спектора, Жені Гінера, Міші Воєводіна та колишнього віце-спікера Держдуми РФ – Сашка Бабакова. Ці достойні панове – власники російської компанії VS Energy, котра володіє 48% Одесаобленерго. Одесити не самотні. Ці ж портрети можуть собі розвішати й кияни, закарпатці, хмельничани, рівненчани, кіровоградці та житомиряни. Ще раз – власники частини наших обленерго, це люди Путіна. Їхніми біографіями можете поцікавитися самостійно.

Окрім «зальотних» російських енердзайжерів, всі решту обленерго контролюють п'ять олігархів. Це Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Юрій Бойко, Ігор Суркіс і Костянтин Григоришин. Останній – громадянин Росії та Кіпру. До нього ще повернуся.

У цьому році містер Яценюк хоче енергетичну галузь остаточно доприватизувати.

З молотка мають піти: Центренерго 78%, «Донбасенерго» 25%, Херсонська ТЕЦ, Одеська ТЕЦ, Миколаївська ТЕЦ і залишки пакетів акцій обленерго. З них кілька контрольних пакетів – «Запоріжжя-», «Миколаїв-», «Хмельницьк-», «Харків-» і «Тернопільобленерго». Мешканці цих регіонів мають шанс вивісити у своїх кльозетах портрети Коломойського або Григоришина. А може й віце-спікера Держдуми. Вже цілком офіційно. Як повністю легітимних, 100% власників...

Обленерго лише постачає електроенергію до споживачів. Це, по суті, посередник. А ось передачу електроенергії дротами, від виробника до споживача, та контроль за ефективною роботою магістральних і міждержавних електромереж, як інфраструктурної складової ринку електроенергії України, а також оперативно-технологічне управління нашою об'єднаною енергосистемою та забезпечення надійної паралельної роботи теплових, атомних і гідравлічних електростанцій України, здійснює ДП «Укренерго».

Оце ДП, станом на сьогодні, контролюють люди пана Григоришина – російсько-кіпрського громадянина та, як стверджують злі язики – бізнес-партнера нашого президента.

Ціни на ринку електроенергії регулює ще одне ДП «Енергоринок». У липні це державне підприємство завершило виплату кредиту «Ощадбанку», отриманого в листопаді 2014 року на придбання вігілля для теплогенеруючих компаній, обсягом 2 млрд. грн. Таким чином, в структурі доходів «Енергоринку» вивільнилося близько 320 мільйонів гривень на місяць. Проте, «Енергоринок» перед тими ж енергогенеруючими компаніями має борги, які не може віддавати з вивільнених коштів, оскільки має погашати свої облігаціі, випущені в 2013 році на суму 1,5 млрд грн.

В той же ж час, у лютому місяці цього року, «Енергоринок» перераховує півмільярда (!) гривень у зону АТО, з яких 200 млн.грн. отримав Саша Янукович на «Донбасенерго», а Ринат Ахметов 300 млн.грн. на «Східенерго», за спожиту на цих територіях електроенергію. Гроші було переведено згідно судового рішення, в день винесення ухвали, за 25 хв. до завершення робочого дня, – написав у своєму блозі журналіст і нардеп Сергій Лещенко.

Сподіваюся цього прикладу достатньо, щоби зрозуміти як працює згадане держпідприємство і хто ті козли, котрі за все це платять.

Для тих, хто не зрозумів, ще один приклад: три пов'язані між собою компанії, «Укренерготранзит», «ГазЕнерго» і «Енерготраст» купували електроенергію в державного «Енергоринку» та перепродували державній (!) залізниці. Отримані від залізниці (з наших квиточків у тому числі) кошти, вони переказували на рахунки десятка фірм, за нібито надані консультаційні, консалтингові та інформаційні послуги. Ті фірми, в свою чергу, скидали багатомільйонні фінансові потоки у дві помийні ями, тобто конвертаційні центри. Так, впродовж трьох років, "Укренерготранзит» отримав понад 1,7 мільярдів гривень, з яких мінімум 100 мільйонів відмив...

Йдемо далі. ДП «Енергоринок» закупляє електроенергію в енергогенеруючих компаній – атомних електростанцій, теплоелектростанцій, гідроелектростанцій та теплоелектроцентралей. В 2014 році найбільше було закуплено в АЕС – 50,09% електроенергії, ТЕС – 37,41%, ГЕС (крім малих) – 5,32% і ТЕЦ – 5,98%. Частки в обсягах електроенергії та у її вартості на іконографках сайту http://www.doe.com.ua/node/1299

Гідроелектростанції та теплоелектроцентралі «уряд камікадзе»  планує розпродати. На ринку ТЕС домінує Ахметов, але, як стверджує «всезнаючий» від своїх кураторів Ляшко, Порошенко хоче Ріната звідтіля посунути та передати цей тяжкий кавалок хліба Григоришину. Так що у найближчій перспективі в енергогенерації з державного залишиться лише атомна енергетика. Але не вся.

На субсидії дуже потрібні гроші і «нові правителі» хочуть трішки атомну галузь приватизувати. А саме залишити в державній власності (поки що – треба ж щось своїм дітям залишити на прдаж) 60% плюс одна акція. Ця приватизація стосується трьох гігантів: миколаївського заводу «Зоря-Машпроект», харківського «Турбоатома» та генеруючої компанії «Енергоатом» (власне атомні станціі). Щодо останнього напрошується гасло – МИРНИЙ АТОМ У ЧИСТІ РУКИ РОСІЙСЬКОГО ОЛІГАРХА! Правда гарно?

Таким чином практично й фактично вся енергетика перейде під контроль зграї достойних людей. Зокрема країни-агресора.

Як заробляє пан Коломойський мільярди на такій же ж, частково державній «Укрнафті», вже не раз писав на своїй сторінці у Фейсбуці. Він заробив із часу двірцевого перевороту стільки, що якби за кожного сепара платив 10 штук баксів, то на Донбасі навіть псів, котрі співчувають сепаратистам, вже би не залишилося. Але, «раждьонний брать – давать нє может», як у їхньому колі полюбляють говорити...

Як працює поки що державний «Енергоатом» сьогодні, проілюструю наступним:

«Смотрящім» там є  любий друг Яценюка Микола Мартиненко, який як міг противився проведенню ревізії «Енергоатому». «Весь депутатський корпус і всі керівники держави знають, що Мартиненко очолює корупцію в «Енергоатомі» – так заявляв відправлений у відставку Голова держфінінспекції – Микола Гордієнко. Також пан Микола стверджував, що у серпні-вересені 2014 р. в період війни котра АТО, російській компанії ВАТ «ТВЕЛ» були продані різні комплектуючі за заниженою вартістю. В результаті цього ґешефту Україна не отримала 2,5 млн.дол. США», – заявив Гордієнко. А валютні кредити "Енергоатом» бере в «Альфа-банку». Ось такий «Альфа-джаз»...

Ми всі на лічильнику. Точніше – «на щотчику», як говорили «братки» в незабутні 90-ті. І в день знань, ще 20% зі злиденних зарплат і пенсій українців піде в кишеню нашим олігархам, та їхнім бізнес-партнерам Путінським шавкам на кшталт Бабакова енд компані.  До речі, Бабаков є спецпредставником Путіна по взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном. Сподіваюся цю посаду розшифровувати не потрібно. Також гаспадін Бабаков є рейдером, який, у незаконно відібраних в українського бізнесу готелях, розселяв тітушок під час Майдану. І володіє захопленим майном до сьогодні. Теж не знали? Тоді чекайте наступних матеріалів.

P.S. Всі наведені у публікації дані взяті з відкритих джерел.

ІА "Вголос": НОВИНИ