На тлі загрози вторгнення російських окупаційних військ РНБО повідомила про запровадження надзвичайного стану в усіх областях України, окрім Донецької та Луганської. Остаточне рішення має ухвалити Президент та депутати Верховної Ради України протягом 48 годин.

Чи готова до цього область і які обмеження чекають на неї найближчим часом, розповіли під час екстреного брифінгу в Львівській обласній держадміністрації.

Надзвичайний стан в Україні та області можуть запровадити вже сьогодні

23 лютого під час брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що найближчим часом Верховна Рада України та Президент України мають затвердити запровадження в усіх областях України режиму надзвичайного стану. 

У Донецькій та Луганській областях цей правовий режим не вводитимуть через особливості законодавства. Там, за словами Данілова, вже діє окремий правовий режим – Операція Об'єднаних Сил. 

Щодо Львівщини, область готується до запровадження надзвичайного стану. Це може трапитись дуже скоро, утім область, за словами голови Львівської облдержадміністрації Максима Козицького, до цього виклику готова. 

Що це означає для мешканців Львівщини?

Як розповів журналістам Максим Козицький, введення режиму надзвичайного стану на території України означатиме насамперед посилення безпеки у Львівській області. Втім радикально, за його словами, життя мешканців не зміниться. 

«Це, перш за все, посилення перевірок щодо антитористичної небезпеки, посилення патрулювання поліції і її службових обов'язків. З іншого боку, також це посилання пильності й самого населення щодо підозрілих осіб",  – зазначив голова ЛОДА.

Отже, у період надзвичайного стану в посиленому режимі будуть працювати Служба безпеки України та Національна поліція Львівщини.

«В умовах введення надзвичайного стану на території органи Нацполіції переведені в посилений порядок несення служби та взаємодії зі штабом зони територіальної оборони, який очолює голова ЛОДА Максим Козицький. Ми працюємо для створення безпечного середовища в області. Якщо мешканці мають запитання або якісь є незрозумілі ситуації, то телефонуйте на цілодобовий номер “102”. Якщо ви є поруч з органами Нацполіції, звертайтесь по консультації. Будь-яких  обмежень для продажу зброї населенню поки що немає. Про запровадження комендантської години теж не йдеться», – підкреслив під час брифінгу керівник ГУ Нацполіції Львівщини Олександр Шляховський.

Також Олександр Шляховський додав, що за умов надзвичайного стану поліція матиме право перевіряти документи мешканців області. Крім того, вони зможуть оглядати їхні автомобілі на предмет заборонених речей. 

Безпеку в області посилено контролюватимуть й Сили територіальної оборони ЗСУ. Мешканців Львівщини запрошують долучатись до їхніх лав.

За словами командира 103 окремої бригади Сил ТрО Збройних Сил України Валерія Курка, на цей особливий період територіальна оборона охоронятиме стратегічні об’єкти місцевості, на якій дислокується частина. Також, у випадку наказу вищого командування, у неї можуть бути й інші завдання, визначені законом. 

Крім того, завданням тероборони Львівщини буде збільшення кількості резервістів. Мобілізація стосуватиметься резерву першої хвилі. Це передбачено внесенням Президентом України змін до указу «Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України».

Згідно з цим указом, передбачається обов'язковий призов цих резервістів на час особливого періоду. 

«Зараз на службу призивають військовозобов’язаних громадян, які перебувають в оперативному резерві першої черги. Термін їхньої служби – рік. Наразі загальна мобілізація не передбачена. Громадяни, які підписали контракт для служби в резерві, зараз планово навчаються і до призову не залучаються. Водночас в умовах надзвичайно стану на Львівщині продовжують укомплектовуватися підрозділи тероборони (батальйони) за штатами мирного та воєнного часу», – доповів командир 103 окремої бригади Сил ТрО Збройних Сил України Валерій Курко.

До життя за умов надзвичайного стану готова й медична система Львівщини: у лікарнях є відповідна кількість медикаментів, збільшують запаси крові. Про це запевнив міський голова Львова Андрій Садовий. 

Серед обмежень – під час надзвичайного стану будуть заборонені мітинги, страйки та масові маніфестації. Утім, за словами Андрія Садового, це не стосуватиметься мирних заходів. 

«Коли є режим надзвичайного стану, треба розуміти, що ворог може використовувати будь-які протестні настрої людей. Але якщо ми говоримо про будь-який мирний захід, то ми з головою обласної адміністрації навпаки будемо це підтримувати і самі брати участь в таких заходах. Але якщо вони несанкціоновані? Згадайте 2014 рік, коли використовувались незадоволення людей, палили поліцію, СБУ, прокуратуру тощо. Ми говоримо про такі речі. Це недопустимо», зазначив мер.

Додамо, що про запровадження комендантської години на території Львівщини на період надзвичайного стану наразі не йдеться. За словами голови ЛОДА та керівника штабу зони територіальної оборони Максима Козицького, її можуть ввести в області лише за умов загострення ситуації на фронті. 

ІА "Вголос": НОВИНИ