26 останків українців, яких закатували російські НКВДисти, знайшли та ексгумували цими днями у Дрогобичі на Львівщині.

Як повідомив «Вголосу» керівник меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета, за попередніми даними, загиблі – молоді люди віком від 20 до 30 років. І більшість з них енкаведисти вбили пострілами в голову.

Він нагадав, що у приміщенні, де зараз розташований один з інститутів Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка, з 1939 року функціонувало управління НКВД.  Тут московити  допитували, катували та вбивали без суду політв’язнів та членів ОУН УПА.

Аби приховати свої злочини, вони ховали вбитих у саду. Проте місцеві мешканці знали про ці злочини, переказували своїм дітям та внукам. І застерігали аби жодного яблука з того саду ніхто не зривав та не їв: ці дерева росли на могилах загиблих героїв.

Зараз цей сад належить монастиреві.  

Пошуковці меморіального центру «Доля» розпочали розкопки в саду у 2018-2019 роках.

«Тоді ми у 24 поховальних ямах віднайшли 78 останків. Залишилася ще одна територія, де йшли лінії передач та електрокабелю. Ми провели перемовини з «Львівобленерго». І цього року, навесні, мали намір продовжити пошуки. Але, на жаль, через вторгнення росії довелося відкласти ці роботи», - каже Святослав Шеремета.

Зараз роботи відновили. І у чотирьох поховальних ямах віднайшли 26 останків закатованих людей. Деякі тіла лежали одні на одних.

«Це є жертви політичних репресій періоду після 1944 і подальші роки. Серед них можуть бути і воїни УПА. Ми будемо проводити антропологічні дослідження. Наступного року перепоховаємо їх на Полі Скорботи у Дрогобичі», - говорить пошуковець.

Загалом, за його словами, на подвір’ї та в саду коло приміщення колишніх НКВД-КГБ віднайдено 104 останків людей: 78 під час експедицій 2018-2019 років та 26 зараз.

З усіх останків науковці беруть генетичний матеріал, аби надалі, якщо зголосяться родичі, мати змогу встановити спорідненість. Окрім того, працюють в архівах аби встановити імена загиблих.

Також пошуковці мають намір провести дослідження за парканом, тому що є підстави вважати, що в ті часи територія саду НКВД була більшою, ніж зараз є сад монастиря. І там також можуть бути поховання часів 1944 року та пізніших років.

Розповідаючи про віднайдені поховання у Дрогобичі, Святослав Шеремета каже, що це дуже схоже на російські катівні, які зараз виявляють українські військові у визволених містах.

«Почерк катів залишився той самий. І таке враження, що нинішні московські окупанти працюють за методичками НКВД минулого століття», - каже він.

Читайте також у «Вголосі»: чому бійці ЗСУ вважають, що росіяни - це не люди. 

ІА "Вголос": НОВИНИ