Урочисте вшанування польських громадян-жертв Катинського злочину 13 квітня відбулося в Національному меморіальному комплексі «Биківнянські могили». Бартош Ціхоцький, Посол Польщі в Україні, назвав ці події справжнім доказом агресивної позиції СРСР і його причетність до розв’язання Другої світової війни. Про це повідомляє ТСН.

Урочисте покладання квітів супроводжували молитвою, дзвоном і хвилиною мовчання. «Це місце масових убивств поляків, українців і представників інших національностей, стали величезною травмою для польської нації. Чоловіків, батьків, братів брутально вбили, без суду та слідства, лише тому, що вони служили у польській армії», — наголосив польський дипломат.

До церемонії долучилися до 200 людей із червоно-білими квітами, польськими й українськими прапорами. Переважно етнічні поляки. «Щороку 13 квітня поляки збираються тут, щоб пом’янути всіх загиблих», — пояснили вони.

Меморіал «Биківнянські могили» встановлений на місці масових поховань жертв сталінського режиму. Там поховані понад 4 тис. поляків, а скільки в цій землі українців — невідомо. 1936 року НКВС відкрив спеціальну зону для таємних поховань. Після нападу СРСР на Польщу 1939-го військовополонених тримали у кількох концентраційних таборах.

У березні 1940 року народний комісар внутрішніх справ Лаврентій Берія вирішив їх розстріляти, тож із початку квітня поляків стали вивозити на розстріл ешелонами. В історію цей воєнний злочин СРСР увійшов під загальною назвою Катинська трагедія. За лічені дні стратили майже 22 тис. поляків, частину з них поховали під Києвом. «Пострілом у потилицю. Тут 3,6 тис. польських офіцерів», — розповів Антоній Стефанович, місцевий мешканець.

Після завершення Другої світової війни радянське керівництво звинуватило у скоєнні цих воєнних злочинів нацистів, упродовж 50 років радянські історики та пропагандисти фальсифікували події, пов’язані з репресіями НКВС.

Згодом Європейський суд із прав людини назвав розстріли воєнним злочином, винним у якому визнав радянське керівництво на чолі з Йосипом Сталіним. Росію, котра стала правонаступницею СРСР, зобов’язали розслідувати злочини, однак цього не відбулося й досі.

«Упродовж 50 років родичам було заборонено навіть говорити про цю трагедію. Це все ще величезна травма, не розслідувана до кінця, і жоден винний не покараний. Визнання цієї трагедії є вкрай важливим для перетворення російського суспільства у вільне», — вважає посол Польщі.

Нагадаємо, що 2010-го президент Польщі Лех Качинський мав намір відвідати траурні заходи, приурочені до 70-ї річниці катинської трагедії під Смоленськом, але його літак розбився. Наразі обставини цієї катастрофи розслідують повторно. Згідно з висновками польських і британських експертів, літак підірвали зсередини. Відтоді польські делегації до катинського кладовища в Росії не літають.

Як повідомляв «Вголос», у США хочуть встановити пам’ятник жертвам Катинської трагедії.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ