Ця ідея вже давно не нова, питання лише полягає у тому, чий апарат виявиться кращим із технічної точки зору й успішним — із комерційної. Про це повідомляє Auto24.

Шестигвинтовий літальний апарат Bell Nexus репрезентували у рамках виставки CES 2019. Його появою відомий виробник гелікоптерів завдячує сервісу Uber.

Такі ідеї зараз розвивають чимало великих компаній, в т. ч. конкуруюча Airbus і незалежний стартап Opener. Нові перспективи для себе відкривають і автовиробники Audi, Toyota й Aston Martin. А в Північній Америці цього року приймають замовлення на перший у світі серійний літаючий автомобіль Terrafugia.

Водночас всесвітньо відома компанія Uber також працює над проектом літаючого таксі. 2017-го вона уклала угоду з Bell щодо розробки таких апаратів. «Bell у гелікоптерному бізнесі вже більше 80 років, і ми добре тямимо в технологіях, виробництві та сертифікації. Також ми застосуємо свій досвід, аби знизити собівартість. Ми намагаємося розробити економічно вигідну модель, щоб люди могли користуватися цим апаратом для щоденного пересування», — заявляють у компанії.

Гібридна система для набирання висоти і лету Nexus розробила французька компанія Safran Helicopter Engines, вона ґрунтується на роботі шести складаних гвинтів.

Nexus працює від двох джерел енергії — бортових акумуляторів і газової турбіни, яка запускає електрогенератор. Отримана тяга рівномірно розподіляється між шістьма двигунами, що приводять у рух гвинти, які забезпечують вертикальний підйом, швидкість і контроль балансу в повітрі. У перспективі такі таксі стануть безпілотними.

ІА "Вголос": НОВИНИ