Львівські баптисти відзначають 100 років

Сьогодні, 30-го жовтня, львівським баптистам виповнюється 100 років.

На останній прес-конференції, що відбулася у Львові 24 жовтня, обласне керівництво Церкви ЄХБ (пастори Дмитро Колесник,  Олег Бондар, Віктор Гайдучок та Ярослав Маркевич) оголосило про відзначення 30 жовтня 2022-го 100-літнього ювілею життя і духовної праці вірних Церкви на теренах Львівщини.

Також саме 30-го жовтня протестантський світ відзначає 505-ліття Реформації.

Саме тоді прийнято вважати народження третьої важливої течії християнства – протестантизму. Нині протестантський світ нараховує  понад 800 млн. осіб. До цієї гілки християнства належить Церква Євангельських Християн Баптистів (ЄХБ).

У нашу область вони прийшли двома шляхами. Перший – із Польщі і другий – із Півдня України, де у свій час замешкувало чимало німців-колоністів, які сповідали баптизм. Відлік служіння Богові в Україні баптисти ведуть  з часу водного хрещення нашого співвітчизника Івана Онищенка  (с. Основи на Херсонщині 28 травня 1852 р.). 1867-го у селах Карлівка і Любомирка (Херсонщина) утворилися перші баптистські громади. 1884-го відбувся перший  форум (з’їзд)  баптистів України.

Хто такі українські баптисти

Слово баптизм грецького походження baptiso – занурювати, хрестити у воді. Вірні Церкви найбільш послідовні в проведенні в життя протестантських принципів, вимогливі стосовно поглядів і поведінки своїх одновірців. Хрещення здійснюється не над дітьми, а над дорослими, тобто приймається свідомо кожною людиною.

Це символ віри і любові до Бога та ближніх. Вірні Церкви вважаються “заново народжені”.  Єдиним джерелом віровчення є Святе Письмо (Біблія) (насамперед - Новий Завіт). У проповідницькій діяльності основне морально-повчальні теми. Головний принцип: жити у світі, але бути не від світу, повністю віддаватися “небесному жениху” – Ісусу Христу.

Баптисти дотримуються простих норм моралі (взаємна підтримка і допомога, відмова від алкоголю, лихослів’я…). Церква проголошує особисте спасіння шляхом віри у “викупну жертву Ісуса Христа”  і “обрання” віруючих Богом до спасіння. Церква визнає можливість безпосереднього спілкування віруючих з Богом через молитву.

Вірні Церкви відзначають тільки т. зв. двунадесяті свята. Особливими святами вважаються День жнив, День єдності та День матері.  Обряд водного хрещення і причащання (хлібопереломлення) баптисти розглядають як символічні акти. На XXII з’їзді ЄХБ України (1994) ухвалено новий статут. З того часу Церква називається “Вcеукраїнський союз об’єднань Євангельських-християн баптистів”  (ВСО ЄХБ). Він нараховує понад 120 тис. вірних.

Баптисти у Львові

Перша громада ЄХБ у Львові сформувалася із вірних-баптистів  Польщі. Тоді їх було 8 осіб. Спочатку вони збиралися на молитви у приватних квартирах. Уже 1922-го було 5 новохрещених із місцевих мешканців. Звісно,  львів’яни були насторожені, мали певні застереження. Деякі вірні розмовляли російською. Це негативно сприймалося  українцями і поляками. У побуті їх деколи називали штундистами. Адже вони годинами студіювали Святе Письмо. І все-таки у 30-ті роки минулого століття вдалося провести перший академічний збір баптистів України.

Нині у Львові діють 18 Церков (громад) ЄХБ.

Баптисти Львова моляться за мир і беруть посильну участь в допомозі ЗСУ

Так,  віровчення і практика баптистів неоднозначні до військових дій. Але нині йдеться про захист своєї Вітчизни. Тому керівництво ЄХБ не заперечує безпосередню участь вірних на фронтових полях. Служить капелан ЄХБ.

Нині на передовій діють 27 вірних ЄХБ. На Богослужіннях у Церкві проголошується молитва за мир. Вірні Церкви несуть альтернативну службу. Працюють  місця для проживання людей із сходу та півдня України. 140 дітей переселенців цього року відпочили у добре обладнаному таборі. Церква ЄХБ відправила понад  700 тонн гуманітарної допомоги ЗСУ.

У Львові  безкоштовну їжу отримали 19 934 людини. Захисні сітки вірні плетуть у головній Церкві ЄХБ Львові (вул. Зелена 11 “б”) під час молитов. Постійно діє спеціальне приміщення для збору гуманітарної допомоги (Винники). Церква придбала заправочне  авто для ЗСУ. Гуманітарну допомогу Церква отримує від своїх братів і сестер із США, Австралії, Аргентини, Парагваю, Португалії, а також від ЄС. Ювілейні святкування відбулися 29 жовтня (музика і хорові пісні) і 30 жовтня (урочисте Богослужіння). Початок об 11 годині.

Степан Боруцький.

ІА "Вголос": НОВИНИ