Директор Недержавного аналітичного центру Української студії стратегічних досліджень Юрій Сиротюк пояснив, чому, на його думку, Об’єднана єврейська община України засудила вшанування героїв Юрія та Івана Лип і Андрія Мельника.

Про це він заявив у коментарі для ІА «Вголос».

«Є класичний принцип конфліктів історичної пам’яті. Наприклад, герой Франції Наполеон ніколи не буде героєм для німецької чи британської нації. Кожна країна має своїх героїв, які боролись за неї, за її суверенність та ідентичність. Це даність, що герої єврейської нації не є видатними діячами для українців, а наші постаті не є героями для поляків чи тих же євреїв.

Друга річ полягає в тому, що жодна поважна нація не дозволяє гнобити своїх мертвих і не бореться з мертвими інших народів. Якщо є змагання якихось етнічних чи політичних груп, то вони з’ясовують відносини між собою, а не «розкопують могили мертвих». Українці, як шляхетна нація, ніколи собі не дозволяють засуджувати будь-яких представників інших народів. На жаль, наші сусіди бачать слабкість нашої верхівки і розуміють, що Україна знекровлена війною з Росією. Тому вони намагаються завдавати нам удари в спину, у тому числі й в історичному плані. Єврейський народ, наприклад, не дозволяє нікому ставити під сумнів героїчність своїх історичних постатей», - пояснивЮрій Сиротюк.

«Дивно, що частина єврейської громади поділяє думку російських політичних сил щодо українських героїв. Вони однаково ставляться до тих самих людей. Юрій Липа, наприклад, був геніальним вченим і єврейська громада мала б знати, що він не воював і не вчиняв жодних злочинів, він був мислителем. Але зараз ми маємо неприховану агресію до української історичної пам’яті. Мета цієї агресії – зробити з українців націю, яка не пам’ятає свого коріння. Ми би дуже хотіли, щоб єврейська община більше звертала уваги на грабунок України деякими їхніми представниками, тобто олігархами. Грабувались банки, виводились капітали, але всі мовчать. Євреї відчули, що в Україні до влади прийшли люди, далекі від української національної ідентичності, тому пішли в таку атаку на нашу історію.

Зрозуміло, що Залізняк ніколи не буде героєм російської, єврейської чи польської нації, але він назавжди залишиться в українському героїчному епосі. Доки житиме хоч один українець, його не забудуть. Тому тут треба «дати по руках» тим, хто так безсоромно намагається підірвати нашу історичну правду. Всі люди, яких ми вшановуємо, скрупульозно вивчались нашими інституціями: Академією наук, Інститутом національної пам’яті та іншими. Ніхто із них ніколи не звинувачувався у жодних «-ізмах» (антисемітизмі, расизмі і тому подібне). Якщо ми пропустимо цей брутальний наступ, то завтра ми отримаємо удар по Лесі Українці, Тарасу Шевченку та Івану Франку», - додав він.

Більше читайте тут: Герої чи злочинці: «Євреї відчули, що до влади прийшли люди, далекі від української ідентичності»

ІА "Вголос": НОВИНИ