Інновації в «космічному» пранні повинні зробити життя приємнішим для космонавтів, яким зараз доводиться використовувати нижню білизну протягом тижня.

Астронавти НАСА беруть із собою в політ з багато одягу та білизни, адже в космосі ще немає ефективного рішення для прання білизни, просто астронавти не перуть одяг, пише Fast Company.

Компанія Tide вперше в історії знайшла рішення проблеми прання речей космонавтів, яке буде випробувано в космосі найближчим часом. Вона сподівається, що результати тестів будуть позитивні.

Леланд Мелвін, колишній астронавт і інженер НАСА, здійснив дві місії в 2008 і 2009 роках, загальною кількістю близько 23 днів у космосі. За його словами, це порівняно короткі місії, тому він міг дозволити собі одягати нові сорочки щодня. Але це просто не варіант для більш тривалих місій; одяг займає цінний простір для зберігання їжі та інших необхідних предметів, не кажучи вже про те, що середня вартість доставки півкілограма предметів у космос, за його словами, становить близько 10 000 доларів.

Отже, коли астронавти зв’язані з космосом місяцями чи роками, їм доводиться переодягатися лише кожні п’ять-сім днів. Потім відпрацьований одяг зазвичай повертається з Міжнародної космічної станції на Землю на вантажному транспортному засобі, що згоряє в атмосфері в капсулі, заповненій сміттям.

Астронавти стикаються з плямами, загрозою бактерій та неприємним запахом. Пральний засіб NASA Tide розробили вчені для роботи в умовах космічного земного тяжіння, що унікально працюють у замкнутій водяній системі NASA. Води не вистачає, і тому всі водні продукти – включаючи сечу, піт і навіть вологу, що видихається – збираються через вентиляційні отвори, переробляються та фільтруються у питну воду. Це також стосуватиметься води, яка використовується для прання білизни, тому NASA Tide буде повністю очищатися та працювати зі значно меншою кількістю води, ніж ваш звичайний цикл прання.

Адже майбутні космічні подорожі, такі як місія Артеміда на Місяць і місія з дослідження Марса заплановані на 2030-ті роки.

Зокрема компанія Tide планує створити сушарку для роботи в умовах низької гравітації. Астронавти використовуватимуть близько чотирьох літрів переробної води для 10-кілограмового навантаження. Другим рішенням були б польоти до Міжнародної космічної станції, де сила тяжіння набагато слабша, і, ймовірно, потрібні були б рішення щодо економії води та неможливості використання спінінгових приладів, бо вони можуть збити корабель із траєкторії.

Ці експерименти з білизною розпочнуться на Міжнародній космічній станції з 2022 року, а також випробуватимуть ручки та серветки Tide-To-Go для видалення безводних плям. Ідея полягає у зменшенні споживання води та енергії для приблизно 25 мільярдів вантажів білизни за рік.

Також компанія Tide зобов’язалась зменшити викиди парникових газів на своїх заводах вдвічі до 2030 року та знайти економний засіб для прання.

ІА "Вголос": НОВИНИ