НАСА братиме участь в проектах, які дозволять більш детально вивчити сонячні вітри і космічну погоду.

Ці проекти НАСА реалізує разом із японськими вченими.

Зокрема, НАСА візьме участь в двох проектах із геліофізики, які дозволять вченим вивчити сонячні вітри, вибухи і космічну погоду навколо Землі. Агентство офіційно оголосило про дві місії, пов'язані з космічною погодою, які вони запланували у вересні 2019 року, а тепер отримали фінансування на їх реалізацію.

НАСА разом із Японським агентством аерокосмічних досліджень (JAXA), розроблять EUVST – проект сонячного телескопа, який вивчатиме сонячний вітер, сонячні вибухи, спалахи та викиди коронарної маси, що впливають на рівень космічної радіації. НАСА виділить на проект, запуск якого запланований на 2026 рік, близько $55 млн. Також НАСА виділить ультрафіолетові детектори, допоміжну електроніку, компоненти спектрографа і спрямовує телескоп.

Друга місія буде використовувати три невеликих супутники, запуск яких запланований на 2024 рік. Пристрої будуть вивчати електричні струми в земній атмосфері, що зв’язують полярне сяйво з магнітосферою Землі – частиною складної системи космічної погоди Землі, на висоті 100-150 км над поверхнею. Загальний бюджет місії становить $53,3 млн.

Дослідники відзначили, що вони запускають місії для більш глибокого розуміння механізмів, які лежать в основі різних явищ на Сонці.

Також дослідження дозволять передбачати такі явища, як сонячні спалахи, щоб в майбутньому мати можливість захищати астронавтів, космічні апарати та інші пристрої.

Читайте більше актуальних новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ